Опитите за външно влияние с цел да се разделят православните вярващи на Балканите могат да доведат до големи катаклизми в региона, коментира на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"На 19 май Държавният департамент на САЩ отбеляза, както те подчертаха, важността на зачитането на правата на човека в религиозната сфера и подкрепи тежките действия на черногорските власти (по отношение на Сръбската православна църква). Как това се вписва е трудно да се разбере? Такива твърдения, от наша гледна точка, свидетелстват, че църковните поданици се разглеждат чисто през призмата на геополитиката във Вашингтон", коментира Захарова.

"Има явно желание да се раздели православният свят и да се унищожи целостта на духовното пространство на Балканите", допълва тя.

Сърбия: Черна гора става източник на нестабилност в региона

Сърбия: Черна гора става източник на нестабилност в региона

Сръбски свещеници бяха арестувани за 72 часа

"Убедени сме в необходимостта да разрешим всички въпроси, всички възникващи въпроси в конструктивен диалог, в съответствие със стандартите, правилата и нормите, заложени в международните документи, като същевременно се спазват законните права на каноническата църква и вярващите", добави тя.

"Пренебрегването на техните мнения, както и изкуственото разделяне на хората, вярващите, особено с безкрупулна външна намеса, са изпълнени с големи проблеми и дори катаклизми, които лесно могат да затрупат региона", коментира Захарова.

Тя подчертава, че поредният скок на напрежението в Черна гора предизвиква сериозна загриженост в Русия.

Дачич: Сърбите и черногорците са на ръба на братоубийствена война

Дачич: Сърбите и черногорците са на ръба на братоубийствена война

По думите му възникналата през последните няколко дни ситуация е безпрецедентна