Черна гора става източник на нестабилност в региона заради ареста на духовници от Сръбската православна църква (СПЦ) и предизвиканите от това протести и безредици. Това заяви военният министър на Сърбия Александър Вулин, цитиран от РИА Новости.

Свещенослужители от Сръбската православна църква са арестувани за 72 часа заради неспазване на ограничителните мерки срещу разпространение на коронавируса COVID-19 след проведено събрание на вярващите във вторник на празника на Св. Василий Острожски в град Никшич. Представители на духовенството са заявили, че не нарушават установените мерки.

Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

Джуканович подписа спорния закон за вероизповеданията в Черна гора

Според сръбската православна църква, с новите мерки ще се отнемат имоти

Заради ареста на сръбски свещеници в няколко града на Черна гора имаше масови протести. В стълкновение между протестиращите и полицията пострадаха 26 сътрудника на вътрешното ведомство, няколко граждани, в това число и непълнолетни. Бяха задържани над 60 души.

Черногорската прокура освободи епископа на Будимлянско-Никшичск Йоаникий и свещениците в събота през нощта. Пред срещата си с хиляди граждани Йоаникий заяви, че Сръбската православна църква продължава мирната борба за свобода на вероизповеданията и човешкото достойнство в страната.

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

В Черна гора протестират срещу Законопроекта за свобода на вероизповедания

Преглед на собствеността на религиозни имоти и отделяне от Сръбската църква

"Както се отнасяте към сърбите, с които живеете, такава реакция очаквайте от Сърбия, с която живеете", заяви военният министър на Сърбия пред журналисти в събота.

"Надявам се, че Черна гора ще си спомни, че всички нейни граждани са равноправни, ще достигне своята стабилност и отново ще стане страната, където всеки може да вярва в Бога, както смята за нужно и както му позволява неговия произход и убеждения. Затова Черна гора стана източник на нестабилност, тя стана източник на проблеми в целия регион без причина и необходимост", подчерта Вулин.

Бой в парламента на Черна гора

Бой в парламента на Черна гора

В Подгорица гласуваха спорен закон

Митрополитът на Черногорско-Приморската Амфилохия (митрополия) в четвъртък направи изявление в средновековния манастир в Цетин, в което призова държавните органи да се въздържат от прилагане на сила и призова властите и гражданите на света към "братска любов и обновяване на единството".