Жители на източния черногорски град Беран блокираха пътя в знак на протест срещу законопроекта за свободата на воизповеданията, който сега се разглежда в парламента на републиката.

Това съобщи портал IN4S, цитиран от ТАСС.

Съобщава се, че местните жители са блокирали входа на града и призовават гражданите на страната да се присъединят към тяхната акция в своите населени места. Протестиращите определят действията си като отговор на мерките на властта, които блокираха центъра на столицата на страната във връзка с обсъждания според законопроект.

По-рано един от лидерите на черногорския опозиционен "Демократически фронт" Андрей Мандич призова своите поддръжници в знак на протест да блокират улици и пътища в цялата страна. Мандич също призова и премиера Душко Маркович, който присъства на заседанието на парламента, към диалог с представители на Сръбската православна църква (СПЦ).

Преди гласуването (на законопроекта) полицията блокира редица централни улици в Подгорица. Малко по-късно премиерът призна, че полицейските мерки са неадекватни и забрани на сътрудниците на полицията да действат със сила към протестиращите.

Поводът за тези протести е Закона за свободата на вероизповеданията, в който основен момент е проверката на легитимността върху собствеността на религиозните сгради.

Членовете на управляващото мнозинство гласуваха в подкрепа на предложения закон, а против бяха от опозиционния Демократичен фронт и СНП. Преди началото на заседанието пред парламента на протест се събраха сръбски духовници начело с митрополит Амфилохие.

Законът предвижда, че религиозни обекти и земя, построена или придобита от държавата до 1 декември 1918 г., да станат държавна собственост, освен ако няма доказателства за собственост на религиозната общност върху тези обекти, които в момента се използват.

Според аналитици, законът ще лиши от влияние Сръбската православна църква, която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската държава.

Черна гора има дълъг държавен живот преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 г.

Местното православно духовенство изиграва важна роля за създаването на черногорската държава. Водач на националноосвободителното движение в началото на 19 век е духовникът княз Данило, който създава теократична държава, в която черногорската църква има огромно значение и тя е водеща във всички сфери на живота.