Черногорският парламент подкрепи противоречивия закон за религиозните сдружения, който предизвика протести на 26 декември. Това съобщи РИА Новости.

Разглеждането на документа продължи от обяд до късно вечерта. Депутатите в полупразната зала отхвърлиха всички изменения, които опозицията предложи. В резултат 45 депутати гласуваха за приемането на закона по време на гласуването.

Заслужава да се отбележи, че този закон предизвика вълна от протести на вярващи и свещеници. Сръбската православна църква се опасява, че след приемането на закона за религията ще започне изземването на сръбската църковна собственост и прехвърлянето ѝ в черногорската "автокефална" църква, непризната в православния свят.

Протестиращите призовават да се подпише споразумение със сръбската православна църква, да се спре с изземването на нейното имущество и да ѝ върнат или компенсират иззетото преди това.

Опитът в парламента на Черна гора да бъде гласуван законопроектът за религиозните общности и собствеността им в страната завърши със сбиване между депутати от управляващата коалиция и от опозиционното движение Демократичен фронт.