Сръбският президент Александър Вучич заяви в петък, че през следващата седмица ще бъде направено съвместно изявление за изборите на 23 април в Косово, съобщи N1. Той направи изявлението след среща с политици от средите на косовски сърби. 

Сърбите в северната и южната част на Косово са ядосани на властите в Прищина и на мълчанието на международната общност.

"Недоволството на нашите хора от нарушенията на споразумението за номерата и арестите е в пик. Идеята ми беше да договорим позиция днес, но това не беше възможно, затова я оттеглих", каза той. Работим върху заключенията си. Сърбите са в ужасна ситуация с ужасните репресии, провеждани от режима на Курти с мълчанието на международната общност", добави той.

Според Вучич платформа ще бъде съгласувана преди следващата среща с косовски сръбски политици в Рашка, на която ще присъства и премиерът. Той каза, че единственото желание на Прищина е да премахне сърбите от Косово и добави, че това никога няма да се случи, защото това е техният дом.

Сърбия не може да нормализира отношенията си с Косово

Сърбия не може да нормализира отношенията си с Косово

Напрежението между Косово и Сърбия нарасна значително през последните дни

Припомняме, че в началото на седмицата Вучич заяви във Верона, че нормализиране на отношенията между Белград и Прищина няма да се случи, докато сегашното косовско правителство е на власт.

Ден преди главните преговарящи на двете страни да се срещнат в Брюксел, Вучич каза пред прорежимната телевизия "Пинк", че тези преговори ще бъдат "сериозно мъчение" и добави, че не е оптимист и не може да каже дали ще има някакъв напредък.

Вучич обвини косовските власти, че измислят нови конфликти и всеки ден провокират сърбите.

Напрежението между Косово и Сърбия избухна отново през последните дни, след като косовски сърбин беше арестуван за подпалване на автомобили, собственост на етнически сърби, които преминаха към косовски номера на коли, съобщава "Еурактив".

През 2022 г. правителството в Прищина обяви, че всички превозни средства, принадлежащи на граждани на Косово, трябва да имат номера, издадени от Прищина. Решението предизвика възмущението на сръбското малцинство в северната част на страната, което продължава да използва издадени от Сърбия номера и не признава независимостта на Косово.

Но през последната седмица няколко превозни средства, които успяха да преминат, бяха подпалени.

Сърбия и Косово постигнаха напредък в разговорите в Охрид

Сърбия и Косово постигнаха напредък в разговорите в Охрид

"Постигнахме съгласие по някои точки, не по всички. Това не е окончателната сделка", каза Вучич