Според президента на Сърбия Александър Вучич, страната трябва да бъде подготвена, че последствията от войната в Украйна ще се плащат още дълго време и да вземе рационални решения, като вземе предвид всички фактори.

"Трябва да вземаме рационални решения. Колко запаси от газ имаме, как можем да ги запазим за следващата зима, как можем да наемем допълнителни резерви и много други", каза Вучич в изявление пред телевизия Pink от Мюнхен.

Той каза, че Сърбия трябва да се адаптира към тези промени, за да оцелее.

Вучич каза, че е разговарял и с върховния представител на ЕС Жозеп Борел за "подготовката за потенциални разговори" с косовския премиер Албин Курти. Борел насрочи диалог на високо ниво между Вучич и Курти за 27 февруари.

"Казах, че винаги съм готов за разговори, но знаете за какво трябва да се говори, това е създаването на Общността на сръбските общини. Сърбия никога не е избягвала диалога", каза той.

Вучич: Сърбия има нота срещу Косово, но изчаква

Вучич: Сърбия има нота срещу Косово, но изчаква

Той каза, че това ще бъде 27-та или 28-та отмяна на признаването на Косово

Вучич каза на Борел, че не е голям оптимист, когато става въпрос за разговори с Курти.

"Обикновено не съм оптимист по природа, със сигурност не съм такъв, като познавам Курти и Прищина", каза Вучич.

Припомняме, че ден по-рано той заяви, че Сърбия има нова нота за отмяна на едностранно обявената независимост на Косово. 

"Но имаме споразумение с тази страна да изчакаме до 23 или 24 февруари или около десетина дни, след което ще я обявим", каза Вучич.

Той каза, че това ще бъде 27-та или 28-та отмяна на признаването на Косово, тъй като има несигурност относно една страна, която е "на ръба".

Той каза, че обсъжда дали да отиде в Брюксел за нов кръг от диалога Белград-Прищина на 27 или 28 февруари.

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич

Вучич също каза, че е провел множество "точни и ясни" срещи в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността по-рано през деня.

Той каза, че е имал важни дискусии с официални представители на Гърция, Германия, Франция, ЕС, САЩ и Обединеното кралство. Той разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. 

В четвъртък стотици твърдолинейни сръбски националисти и проруски активисти се събраха в центъра на Белград, заплашвайки с бунтове, ако Сърбия приеме подкрепян от Запада план, насочен към възстановяване на връзките с Косово.

В събота също е бил проведен такъв протест.