Сърбия има нова нота за отмяна на едностранно обявената независимост на т.нар. Косово. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в петък на конференцията в Мюнхен. 

"Но имаме споразумение с тази страна да изчакаме до 23 или 24 февруари или около десетина дни, след което ще я обявим", каза Вучич пред Pink TV.

Той каза, че това ще бъде 27-та или 28-та отмяна на признаването на Косово, тъй като има несигурност относно една страна, която е "на ръба".

Той каза, че обсъжда дали да отиде в Брюксел за нов кръг от диалога Белград-Прищина на 27 или 28 февруари.

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

В Сърбия обещават бунтове, ако Белград подобри връзките си с Косово

Националисти се заканват на Вучич

Вучич също каза, че е провел множество "точни и ясни" срещи в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността по-рано през деня.

Той каза, че е имал важни дискусии с официални представители на Гърция, Германия, Франция, ЕС, САЩ и Обединеното кралство.

Припомняме, че ден по-рано стотици твърдолинейни сръбски националисти и проруски активисти се събраха в центъра на Белград, заплашвайки с бунтове, ако Сърбия приеме подкрепян от Запада план, насочен към възстановяване на връзките с Косово.

Протестиращите, носещи плакати с надписи "Косово - без капитулация", са скандирали "Сърбия-Русия", когато ултранационалистът Дамян Кнежевич е призовал за бунт, ако Белград се опита да подобри връзките си с Косово.

"Вие (правителството) се страхувате от бунтове. Кълна се, ние сме готови на повече от това", каза Кнежевич, чиято организация "Народен патрул" подкрепя инвазията на Русия в Украйна и е активен в преследването на мигранти у дома.

След протеста президентът Вучич, който балансира между амбициите на Сърбия за ЕС и връзките с Русия, заяви, че не е сигурен дали протестиращите "са проруски", но е сигурен, че "те са антисръбски".

Президентът на Косово: Наемници от "Вагнер" помагат на Сърбия да подготви нападение

Президентът на Косово: Наемници от "Вагнер" помагат на Сърбия да подготви нападение

Тайната операция е имала за цел да подготви почвата за евентуална сръбска хибридна атака