Стотици твърдолинейни сръбски националисти и проруски активисти се събраха в центъра на Белград, заплашвайки с бунтове, ако Сърбия приеме подкрепян от Запада план, насочен към възстановяване на връзките с Косово, предава Ройтерс.

Протестиращите, носещи плакати с надписи "Косово - без капитулация", са скандирали "Сърбия-Русия", когато ултранационалистът Дамян Кнежевич е призовал за бунт, ако Белград се опита да подобри връзките си с Косово.

"Вие (правителството) се страхувате от бунтове. Кълна се, ние сме готови на повече от това", каза Кнежевич, чиято организация "Народен патрул" подкрепя инвазията на Русия в Украйна и е активен в преследването на мигранти у дома.

След протеста президентът Александър Вучич, който балансира между амбициите на Сърбия за ЕС и връзките с Русия, заяви, че не е сигурен дали протестиращите "са проруски", но е сигурен, че "те са антисръбски".

"Всички, които са заплашвали с убийства и побоища, ще отговарят пред сръбските закони", каза той в телевизионно предаване след среща с началници на Държавна сигурност и правоприлагащи органи.

По-рано през деня полицията съобщи, че двама поддръжници на организацията на Кнежевич, отиващи на митинга, са били задържани в северната част на страната и в колата им са открити снайперска пушка и боеприпаси.

"Ако нашето държавно ръководство... не успее да попречи на Косово да се присъедини към ООН, ние молим руското ръководство да използва ветото си и да ни даде поне месец да отстраним този предател", каза Кнежевич пред ликуващата тълпа, имайки предвид Вучич.

Въпреки че многократно е осъждала инвазията на Русия в Украйна в ООН и други международни форуми, Сърбия е критикувана от Запада, че не е въвела официално санкции срещу Москва.

В петък премиерът Ана Бърнабич каза, че степента на привеждане на Сърбия в съответствие с общите външни и отбранителни политики на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Русия, "е условие над всички условия" за присъединяване към блока.

Миналия декември Вучич каза, че Сърбия оказва натиск върху тези, които се опитват да заобикалят санкциите срещу Русия чрез Сърбия, а през януари той разкритикува усилията на групата "Вагнер" да вербува наемници от страната.

Обръща ли се Сърбия на запад?

Обръща ли се Сърбия на запад?

Димът от скандала за връзката между "Вагнер" и Сърбия едва ли е без огън, а че по отношение на българо-македонския спор двете страни играят в един отбор