Сърбия трябва да продължи преговорите с Косово за нормализиране на отношенията в рамките на последния международен мирен план, за да следва пътя към членство в Европейския съюз. Това заяви президентът Александър Вучич пред парламента, съобщава Ройтерс.

Вучич каза пред депутатите, че пратениците на ЕС са предупредили, че ако Сърбия не приеме предложението, нейните преговори за членство в ЕС ще бъдат спрени и достъпът до предприсъединителни фондове и инвестиции ще бъде отказан.

Членството в ЕС е от жизненоважен интерес за нас. Човек не може да функционира без съюзници, посочи той. Думите на сръбският президент показат, че Белград се дистанцира от традиционния си съюзник Русия, която наложи вето на членството на Косово в ООН.

Западните дипломати често са критикували Сърбия за тесните връзки с Русия и отказа на Белград да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., десетилетие след партизанско въстание срещу репресивното управление на Белград. През последното десетилетие двете страни водеха преговори за нормализиране с посредничеството на ЕС, като успешният резултат беше ключът към реализирането на стремежите и на двамата да се присъединят към богатия блок.

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Вучич: Сърбия трябва да приеме плана на ЕС за Косово

Белград трябва да се раздели със своите илюзии

Миналия месец пратеници на ЕС, САЩ, Германия, Франция и Италия се срещнаха с лидери от двете страни, за да се опитат да ги убедят да подпишат споразумение от 11 точки, предназначено да разсее напрежението, продължаващо след конфликта през 1998-99 г.

Според международния план двете страни ще трябва да открият представителства в столиците на другата страна и да работят за разрешаване на неуредени проблеми. От Сърбия също няма да се изисква да признае независимостта на бившата си провинция, но ще трябва да спре да лобира срещу членството на Косово в международни органи.

Според Вучич въпреки че настоящият план предлага на Сърбия малко предимства, преговорите трябва да продължат. Не става дума какво печелим, а какво ще загубим, каза още той.