В интервю за виенския всекидневник "Стандарт" сръбският президент Александър Вучич изключи възможността Белград да признае Косово в рамките на сегашните граници, като добави, че е малко вероятно Белград да признае Косово изобщо, съобщава "Танюг".

На въпрос дали Сърбия някога ще признае Косово за равноправен член на международната общност, Вучич отговори, че това е труден въпрос за сърбите.

"Ние обаче искаме да видим какво казват те (преговарящите в Прищина) и защо казват нещо. Разбира се, ние също искаме да чуем какво трябва да каже ЕС. Досега ЕС не поставя предпоставки за Сърбия", обяснява той.

Вучич: Сърбия се въоръжава както другите в региона, а в света вече няма един полицай

Вучич: Сърбия се въоръжава както другите в региона, а в света вече няма един полицай

Сърбия не може да се мери с Румъния по оръжия, но може с България и Унгария

"Въпреки това, ние чухме от американците, че това може да се е променило, но искаме да чуем това от нашите европейски партньори. Не мога да изключа възможността ЕС да поиска признаване, но това не е правено досега", допълва Вучич.

Според него, концепцията на ЕС е била модел, основан на споразумението между двете германии, без официално признаване от Белград, което според него би било по-просто за Сърбия.

На въпрос дали Косово може да бъде признато от Белград в рамките на настоящите граници, Вучич отговори: "Мога да ви кажа, че почти абсолютно го изключвам."

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Русия иска стабилни Балкани, отговаря политически и военно на НАТО по границите си

Медведев: Стремежите на САЩ да доминират над целия свят причиняват само вреда

В отговор на допълнителен въпрос дали това означава, че признаване може да се случи само с промяна на граница или размяна на земя, той каза, че не знае какво ще се случи.

"Не е много вероятно да признаем Косово. Не мисля, че ще се случи, но не можем да затворим вратата за диалог. И двете страни трябва да загубят, за да създадат обща печеливша ситуация", каза той.

Той коментира, че Прищина трябва да вдигне данъците си върху сръбските стоки, за да продължи диалога.

Вучич: Косово е Сърбия

Вучич: Косово е Сърбия

Не е компромис, ако Сърбия загуби всичко и Албанците получат всичко