Сръбският президент Александър Вучич заяви в неделя, че след завръщането си от Париж ще изпрати писмено искане до правителството за законодателни промени, които предвиждат смъртно наказание, съобщава N1.

Тези промени на Наказателния кодекс след това ще бъдат изпратени в парламента за обсъждане и гласуване. 

Наказанието ще се отнася за случаи като този с убийството на 2-годишната Данка Илич, или онези, които са извършили същите престъпления в училищата в Сърбия.

Започна процесът за въоръженото нападение в училище в Белград

Започна процесът за въоръженото нападение в училище в Белград

Бащата на 13-годишния стрелец, убил 10 души, ще отговаря вместо него

Той каза, че се застъпва и моли правителството да обсъди въпроса със Съвета на Европа, за да види дали е възможно да се въведе отново смъртното наказание, но без Сърбия да понесе последствия, или да бъде наказана за това.

"Ще повторя искането в писмена форма веднага щом се върна от Париж и ще го изпратя на правителството на Сърбия, така че след като правителството бъде сформирано, те могат да вземат под внимание дали биха внесли такова предложение в Националния Събрание с промените и допълненията в Наказателния кодекс или не", каза той пред TV Informer.

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Исканията на опозицията остават същите

Въпреки това Вучич призна, че противниците на смъртното наказание също имат право.

Това се отнася за случаите, когато след 10, 20 или 30 години след изпълнението на такава присъда се оказва, че е грешка. Това, според президента, е много по-голям грях от това да наказваш някого с по-лека присъда хиляди пъти."