В понеделник в Сърбия започна процесът срещу родителите на тийнейджъра, обвинен в убийството на 10 души и раняването на шестима при масова стрелба в неговото училище миналия май. Случаят шокира нацията, съобщава АП.

Заподозреният стрелец, 13-годишният Коста Кечманович, бе изпратен в психиатрична клиника след нападението. Той не може да носи наказателна отговорност според сръбското законодателство поради възрастта си. Баща му и майка му бяха обвинени в "тежко деяние срещу общата безопасност" за това, че не са опазили оръжието и боеприпасите, използвани при стрелбата.

Върховният съд в столицата Белград реши да остави целия процес "при закрити врата", въпреки призивите за обратното. 

Припомняме, че стрелбата в училище в Белград миналия 4 май, при която бяха убити девет съученици и един охранител, беше последвана от друго масово убийство ден по-късно в Централна Сърбия, при което загинаха осем души и бяха ранени 14.

Двете атаки предизвикаха доведоха до продължили с месеци на протести срещу Сърбия популисткия президент Александър Вучич за предполагаемото "създаване на култура на насилие" в страна, преминала през поредица от кървави войни през 90-те години.

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Шести протест в Белград "Сърбия срещу насилието"

Исканията на опозицията остават същите

Бащата на Кечманович е изправен пред допълнителни обвинения, включително обвинение, че е обучавал момчето как да стреля, без да пази правилно оръжията в дома им. Обвинени са и управителят на стрелбище и инструктор.

Сърбия има едно от най-високите нива за притежаване на оръжие в света. Страната е пълна с оръжия, останали още от конфликтите през 90-те години.

Главният прокурор Ненад Стефанович каза пред RTS, че очаква "свободен и справедлив процес".