Сръбският президент Александър Вучич във вторник обвини властите в Прищина, че се опитват да прогонят сърбите от Северно Косово, съобщи N1.

Това заяви той след срещата си с главата на Сръбската православна църква (СПЦ) патриарх Порфирий. По думите му, Прищина и част от международната общност виждат това като единствения начин за решаване на проблема с Косово.

Според него забраната главата на СПЦ да влиза в Косово, "говори за хората, които са организирали това и това е само отчасти Прищина". Той обвини международната общност, че не е осъдила забраната. "Оказва се, че ние, сърбите, сме виновни за това, че имаме СПЦ и че патриархът иска да отиде в седалището на патриарха в Печ", каза Вучич.

Той каза, че "някой истерично настоява да се премахнат барикадите". "Защото сърбите трябва да бъдат изгонени от северно Косово, защото това е единственият начин да решат проблема. Имам предвид албанците и част от международната общност", добави той.

Той също така обвини част от международната общност, че заплашва да "освободи премиера на Косово Албин Курти, за да направи това, което трябва да се направи" и добави, че "знаем, че всички искате конфликти, убийства на сърби, ще се радвате за смъртта на сърбите, защото за вас е важно да потвърдите териториалната цялост на така нареченото Косово". Той каза, че териториалната цялост на Косово се споменава и от "хората, които потъпкаха териториалната цялост на Сърбия с НАТО".

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Сръбският патриарх Порфирий не изпълни исканията на Косово

Напрежение между Белград и Прищина

Сръбският президент каза, че се водят разговори с Европейския съюз (ЕС)  и американските пратеници Мирослав Лайчак и Габриел Ескобар. "Опитваме се да направим всичко, за да запазим мира и да постигнем компромисно решение", каза той. Вучич каза, че смята, че евентуално споразумение няма да се случи поне в следващите 10-15 дни.

Припомняме, че патриархът беше планирал да посети Косово от 26 до 28 декември, по-специално сръбските православни църкви и манастири, включително седалището на бившата православна патриаршия в Печ.

За да издадат разрешение за влизане, косовските власти изискват от Сръбската православна църква да осъди своите представители, които "незаконно са влезли в Косово, за да подкрепят престъпни групи в северната част на страната", като в текста се споменават имената на духовниците, отбелязва EFE.

Отказът на косовските власти предизвика остри критики от страна на Белград и косовските сърби.

От средата на декември Северно Косово остава блокирано както от косовските сърби, така и от косовската полиция.

Косово не пусна сръбския патриарх

Косово не пусна сръбския патриарх

Това става на фона на изостреното напрежение между Белград и Прищина

В понеделник, на 26 декември, сръбските военнослужещи бяха приведени във висока бойна готовност.

След конфликта през 1999 г. сръбската армия се изтегля от Косово и Метохия. През 2008 г. регионът с албанско мнозинство едностранно обявява независимост от Сърбия. Много западни държави признават този ход, но Белград продължава да смята тези земи за неразделна част от сръбската държава.