Сръбският патриарх Порфирий е приел с изненада новината, че властите в Прищина са му забранили преди големия празник Рождество Христово, който се чества от целия християнски свят, да пристигне в Печката патриаршия, която е първото и вековно седалище на Сръбската православна църква и то в манастира, на който той е игумен, съобщиха от кабинета на сръбския патриарх, цитирани от македонското електронно издание "Фактор".

Посочва се, че патриарх Порфирий не се отказва от намерението си да отслужи богослужение в Печката патриаршия и че очаква, както се посочва в изявлението , "крайно дискриминационното решение" да бъде отменено и "човешките права и религиозните свободи на православните сърби живеещи в провинцията, на земята на своите предци, където сръбският народ е живял непрекъснато от поне 1500 години" да бъдат зачетени, цитира изявлението "Танюг".

Патриарх Порфирий се моли на Бога за мир и добронамереност между всички хора и особено се моли за мир между сърбите и албанците от Косово, където те живеят заедно от векове, се казва в съобщение на канцеларията на сръбския патриарх.

Припомняме, че косовските сърби са издигнали барикади в районите край границата със Сърбия, населени с компактно сръбско население, а Белград настоява да му бъде позволено да изпрати войски в района, съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това искане едва ли ще бъде удовлетворено, но не е ясно как ще реагира Сърбия на този отказ. Преговорите между двете страни, които са осъществяват с посредничеството на ЕС са практически в застой след идването на власт на правителството на Албин Курти, който е против всякакви отстъпки на Сърбия.

Представители на "Сръбска листа", която ръководеше тези четири общини, подадоха оставки в началото на ноември, недоволни от решението на косовското правителство да пререгистрира превозните средства със сръбски регистрационни номера.

Междувременно страните постигнаха споразумение. Косово се съгласи да спре плана си за пререгистрация на превозни средства, докато Сърбия обеща да не издава нови регистрационни номера на косовските сърби.

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Националисти с връзки с руската "Вагнер" могат да провокират НАТО в региона