Русия и Сърбия се готвят да предизвикат проблеми в Западните Балкани, за да отклонят вниманието от загубите на Русия в Украйна, предупреди премиерът на Косово. 

"Притеснението на нашите западни партньори и приятели са връзките на Белград с Москва. Не знаем как те биха могли да бъдат приведени в действие в случай на покачване на напрежението", каза лидерът на Косово Албин Курти пред "Гардиън".

Курти предупреди, че Русия нагнетява напрежението. Етническите сърби в Северно Косово, където са мнозинство, са издигнали барикади повече от седмица, възпрепятствайки свободното движение на косовските власти, въпреки призивите на САЩ и ЕС за премахване на незаконните блокади по пътищата.

Голяма група от членове на Народния патрул, сръбска националистическа организация с връзки с руската паравоенна групировка Вагнер, също се събра в неделя от сръбската страна на границата между Сърбия и Косово, заплашвайки да се изправи срещу войските на НАТО

С нарастващия риск от ожесточени сблъсъци президентът на Сърбия Александър Вучич използва правото си съгласно резолюция на ООН да поиска от НАТО разрешение да изпрати 1000 служители на полицията и армията, позовавайки се на необходимостта да защити сръбските общности.

Искането на Сърбия в петък, първото след края на войната в Косово през 1999 г., почти сигурно ще бъде отхвърлено, но опасенията ще бъдат, че това може да бъде първата стъпка към едностранно решение за разполагане.

Курти каза, че е разтревожен, че напрегнатата ситуация може да ескалира в полза на Владимир Путин, тъй като руските и сръбските сили са провели 104 съвместни военни учения през 2021 г.

Косовският лидер добави, че се е съгласил да даде време на ръководените от НАТО войски - КФОР, да убедят тези на барикадите да се оттеглят, но че не може да им бъде позволено да останат още дълго.

Той определи барикадите като стъпка към разделянето на страната, която е независима от Сърбия от 2008 г.

"Нашето безпокойство е, че премахването на тези барикади не може да изключи жертви", каза той. "И затова искаме да бъдем възможно най-внимателни, за да сме сигурни, че няма да има дестабилизация и ще има относителен мир и сигурност. Не можем обаче вечно да допускаме това нарушаване на законността и конституционността. Така че, да, това трябва да свърши, колкото по-скоро, толкова по-добре".

Курти добави: "ЕС-САЩ всички са съгласни, че барикадите трябва да бъдат премахнати. Но те също се притесняват как това може да бъде използвано и злоупотребено от Белград".

"Мисля, че притеснението на нашите западни партньори и приятели са връзките на Белград с Москва. Не знаем как биха могли да бъдат приведени в действие при покачване на напрежението, към ескалация на север".

"Мисля, че основната им грижа е точно тази: сега, когато Русия бе тежко ранена в Украйна след нейното нахлуване и агресия, тя има интерес от разпространение. Те имат интерес да изнесат своя военен стремеж към Балканите, където имат клиент, който е в Белград".

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

Еврочленството е жизненоважно, за да стоят Путин и Китай далеч от Югоизточна Европа

Кремъл заяви, че иска "ситуацията да бъде решена с дипломатически средства", но че те "стоят за гарантиране на всички права на сърбите".

Противостоянието в Северно Косово, по време на което маскирани въоръжени мъже са използвали камиони, линейки и селскостопански машини, за да блокират пътища, беше предизвикано от ареста на бивш полицай от етнически сърбин, заподозрян, че е участвал в скорошни атаки срещу косовската полиция.

Основната точка на напрежението остава отказът на Белград да признае независимостта на Косово.

ЕС се опитва да посредничи за споразумение, което може да доведе до нормализиране на отношенията, но Курти каза, че непрекъснато задълбочаващите се връзки между Белград и Москва са пречка за напредъка.

Френско-германско предложение предполагаше, че в замяна на това, че Белград не пречи на присъединяването на отцепническия регион към ООН като държава-членка, Сърбия ще получи финансова подкрепа от ЕС и бърз път към членство в блока.

Косово се нуждае от одобрението на Сърбия, за да стане член на ООН, тъй като нейните съюзници Русия и Китай имат право на вето в Съвета за сигурност.

Планът на ЕС, основан на споразумение от 1972 г., което помогна за нормализиране на отношенията между Федерална република Германия и Германската демократична република, беше условно приветстван от Вучич, но сръбският първи вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, който е близък с Кремъл, по-късно обяви отхвърляне.

Вучич също се обяви против санкциите на ЕС срещу Русия във връзка с войната в Украйна. Координацията между военните на двете страни се засили през последните години.

Освен обширните съвместни военни учения, през октомври 2020 г. бе подписано споразумение за създаване на представителство на руското министерство на отбраната в Сърбия.

Курти каза, че все още се надява Сърбия в крайна сметка да се присъедини към ЕС заедно с Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Косово.

Официално искане за присъединяване беше връчено от Курти на сегашното чешко председателство на ЕС миналата седмица. "Има война в Украйна, нека предотвратим разпространението. Така че присъединяването към ЕС помага", каза Курти. "Знаем, че има дълъг път напред. За Финландия и Швеция това беше три години. За Малта и Кипър 14. Средната стойност е 9. И казах публично: "Нека се стремим към средното". Виждам известна готовност в ЕС да мисли по различен начин, след като континентът е във война.

Командващ на НАТО в Белград: Партньорството със Сърбия е важно за регионалната стабилност

Командващ на НАТО в Белград: Партньорството със Сърбия е важно за регионалната стабилност

С Вучич обсъждат Косово и въпроси от регионалната, европейската и световната сигурност