НАТО цени партньорството си със Сърбия и уважава военния неутралитет на страната, каза командващият Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол адмирал Стюарт Мюнш по време на среща с президента на Сърбия Александър Вучич на 20 декември, съобщава "Европейски Западни Балкани".

Вучич и Мюнш обсъдиха настоящата ситуация в Косово и сътрудничеството между Сърбия и НАТО. Двамата се съгласиха, че редовният диалог между официални лица от двете страни е ключът към укрепване на взаимното доверие. Сръбският президент подчерта значението на КФОР за поддържането на безопасна и сигурна среда в Косово и защитата на сръбската общност, докато адмирал Мюнш благодари на Сърбия за доброто сътрудничество с КФОР, се казва в изявлението на кабинета на президента.

Мюнш посети Белград във вторник, за да присъства на церемонията по предаването на началника на Военната служба за връзка на НАТО в Белград. Освен среща със сръбския президент, той беше посрещнат и от външния министър Ивица Дачич в Министерството на външните работи. Основни теми на срещата между Мюнш и Дачич бяха партньорството на НАТО и Сърбия, ситуацията в Косово, както и други въпроси от регионалната, европейската и световната сигурност.

"По време на срещата двете страни изразиха своята решимост за по-нататъшно подобряване на партньорското сътрудничество във всички области от общ интерес, както и задоволство от динамиката на политическия диалог и практическото сътрудничество в много области в рамките на програмата "Партньорство за мир", при пълно зачитане на Сърбия и политиката й на военен неутралитет", се казва в съобщението на МВнР.

НАТО ще поддържа тясно партньорство със Сърбия, като напълно зачита нейната ориентация към военен неутралитет, тъй като това партньорство е от полза и за двете страни и укрепва стабилността в региона, каза адмирал Мюнш в интервю за Бета.

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

ЕС трябва да използва геополитическия и исторически момент на Балканите

Еврочленството е жизненоважно, за да стоят Путин и Китай далеч от Югоизточна Европа

Той оцени, че войната в Украйна не е повлияла негативно на координацията на военните отношения между НАТО и Сърбия, като същевременно призна "дестабилизиращите дейности", извършвани от Русия в региона на Западните Балкани.

"Няма да коментирам политическите решения на Сърбия, но ще кажа, че приветстваме подкрепата на Сърбия за две резолюции на Общото събрание на ООН, осъждащи агресията на Русия срещу Украйна", каза Мюнш и добави, че Русия трябва да уважава "суверенното право на всяка страна да избере свои собствени политически договорености и мерки за сигурност", както прави НАТО.

Адмирал Мюнш подчерта значението на работата, извършена от MLO в Белград за насърчаване и разширяване на партньорството между Сърбия и НАТО и похвали ръководството на напускащия началник, бригаден генерал Антонело Месенио Занити, в поддържането на контакт с граждански и военни партньори от Сърбия. Той посочи, че политическото и военното сътрудничество се осъществява на различни равнища и резултатите говорят за успеха му.

"Например работихме заедно, за да сме по-подготвени за извънредни ситуации като наводнения и горски пожари. Също така помагаме на Сърбия да реформира своите сили и институции за сигурност. НАТО обучава сръбски войници за мироопазващи мисии и сме инвестирали милиони евро, за да помогнем на Сърбия да унищожи стотици тонове остарели боеприпаси", каза Мюнш.

Освен това той обясни, че Алиансът работи със своите партньори, както и с други международни организации, в борбата срещу дезинформацията и пропагандата. Мюнш каза, че НАТО ще продължи да общува и да се ангажира със сръбската общественост чрез медиите и други средства за диалог.

Коментирайки ситуацията в Косово, командващият на НАТО увери способността на КФОР да осигури безопасна и сигурна среда в Косово, в съответствие с мандата си.

"От октомври увеличаваме присъствието си чрез добавяне на сили, както и патрули в северната част на Косово тази седмица. Очакваме всички участници да бъдат в тясна координация с мисията на KFOR и да се въздържат от провокативни демонстрации на сила, за да се запази безопасността на всички общности", каза Мюнш.

Той също така се замисли върху ситуацията със сигурността в Босна и Херцеговина и увеличената политическа и практическа подкрепа на НАТО в светлината на руската инвазия в Украйна. Босна и Херцеговина беше призната от Алианса за един от партньорите в риск, което призова за увеличаване на подкрепата.

"Съюзниците от НАТО се съгласиха да увеличат нивото на подкрепа, съобразено с БиХ, което включва изграждане на капацитет, реформи и обучение за подобряване на институциите в областта на сигурността и отбраната", обясни адмирал Мюнш.

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

На една ръка разстояние: НАТО между Украйна и Балканите

В задния двор на Европа и НАТО, усилията на Русия за дестабилизиране на Балканите, заплашват да възобновят конфликти