Сръбският президент Александър Вучич заяви в четвъртък, че не е вярно, че френският му колега Еманюел Макрон го е изнудвал да наложи санкции на Русия. Той заяви също така, че Сърбия няма да промени позицията си по този въпрос, съобщава N1.

"Сърбия се гордее с позицията си. Никой не може да изнудва Сърбия. Казват, че Макрон ме е изнудвал. Това не е вярно. Имах приятелска среща с Макрон и се гордея с резултатите от тези разговори", каза Вучич.

Той каза също така, че страните от Квинтата (Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и САЩ) симпатизират на премиера на Косово Албин Курти и че "те лъжат, когато казват, че Белград е виновен".

Вучич: Оказва се голям натиск върху Сърбия

Вучич: Оказва се голям натиск върху Сърбия

Отново коментира Косово, войната в Украйна и отношенията с Русия

Той каза, че сръбският народ ще бъде атакуван през следващите месеци, но той и неговите сътрудници ще се борят с всички средства, за да запазят репутацията на страната.

Припомняме, че в края на март, Вучич се оплака от натиск във страната му. 

Сърбия плаща висока цена поради цялостната геополитическа ситуация. Страната в момента е в изключително трудна ситуация не по нейна вина. Това заяви той в обръщение към нацията. 

Най-важната тема остава въпросът за Косово и Метохия и случващото се в провинцията, както и членството на Косово и Метохия в Съвета на Европа, отбеляза държавният глава.

"Става въпрос за цялостния натиск върху Сърбия и сръбския народ, преди всичко заради нашия военен неутралитет, отношението ни към конфликта в Украйна и позицията, че се осъжда нападението на суверенна държава, но не се присъединява към санкциите срещу Русия. Третата причина, и тя е свързана и с двете предходни, е, че западните държави изпитват голям натиск поради напредването на руските сили и несигурността как ще се развие войната", каза Вучич.

Вучич: Сърбия ще засили сътрудничеството в отбраната с Франция

Вучич: Сърбия ще засили сътрудничеството в отбраната с Франция

Сърбия ще отдели около 740 милиона евро за ново военно оборудване през 2024 г

Сърбия иска да засили сътрудничеството на отбранителната промишленост с Франция и все още се стреми да закупи изтребители Rafale, съобщи на 4 април президентът. Това представлява още един знак за отдалечаването на Белград от Русия като доставчик на оръжия.

Сърбия, кандидат за присъединяване към Европейския съюз, която има една от най-големите армии на Балканите, все още разчита на самолети съветски дизайн, като изтребители МиГ-29 и бойни хеликоптери МИ-35, заедно с руски ракети и танкове.

Сърбия също купува и китайски противовъздушни ракети и бойни дронове.

През януари Вучич каза, че Сърбия ще отдели около 740 милиона евро за ново военно оборудване през 2024 г.

Сърбия купува 12 изтребителя от Франция

Сърбия купува 12 изтребителя от Франция

Договорът ще бъде подписан през следващите два месеца