Сърбия иска да засили сътрудничеството на отбранителната промишленост с Франция и все още се стреми да закупи изтребители Rafale, съобщи в четвъртък президентът Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс". Това представлява още един знак за отдалечаването на Белград от Русия като доставчик на оръжия.

Вучич каза, че ще обсъди сътрудничеството с френския президент Еманюел Макрон по време на посещение във Франция, планирано за 8 април.

"Една от темите ще бъде индустрията със специално предназначение и сътрудничеството на нашите индустрии", каза Вучич, имайки предвид отбранителната промишленост, по време на телевизионно заседание на правителството.

Сърбия, кандидат за присъединяване към Европейския съюз, която има една от най-големите армии на Балканите, все още разчита на самолети съветски дизайн, като изтребители МиГ-29 и бойни хеликоптери МИ-35, заедно с руски ракети и танкове.

Сърбия също купува и китайски противовъздушни ракети и бойни дронове.

През януари Вучич каза, че Сърбия ще отдели около 740 милиона евро за ново военно оборудване през 2024 г.

Вучич обяви програма за превъоръжаване на Сърбия

Вучич обяви програма за превъоръжаване на Сърбия

Белград залага на сръбски дронове, реактивни системи за залпов огън и изтребители

Страната остава военно неутрална, но се присъедини към програмата на НАТО "Партньорство за мир", предназначена за страни, които не се стремят да се присъединят към Алианса.

Сърбия вече закупи от Airbus хеликоптери и транспортни самолети H125M, ракети земя-въздух Mistral и Thales.

Белград също се стреми да засили сътрудничеството с Airbus чрез поддръжка и разработване на хеликоптери H125M в Сърбия и потенциално съвместно производство на боен дрон.

"Ще ускорим сътрудничеството по отношение на хеликоптерите Airbus", каза Вучич.

Белград продължава преговорите за закупуване на 12 бойни самолета Rafale от френската Dassault отваря нов раздел, каза Вучич.

"Ние сме решени да купим нови самолети... които значително ще подобрят нашите бойни способности.

Миналата година Вучич каза, че цената на самолетите се оценява на около 3 милиарда евро.

Белград ограничи военното сътрудничество с Москва, след като Русия нахлу в Украйна и осъди инвазията. Но за разлика от ЕС и други западни страни, тя не е наложила санкции на Москва.

Вучич: Оказва се голям натиск върху Сърбия

Вучич: Оказва се голям натиск върху Сърбия

Отново коментира Косово, войната в Украйна и отношенията с Русия