Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че е абсолютно шокиран от липсата на реакция от страна на Европейския съюз на изявлението на Хашим Тачи, че Косово няма да приложи това, върху което се е подписало в Брюксел - създаването на Общност на сръбските общини, съобщават сръбските медии.

Това е задължение на Прищина съгласно Брюкселското споразумение от 2013 г., постигнато под егидата и с посредничеството на ЕС.

Армията на Сърбия е в пълна бойна готовност заради Косово и Метохия
Обновена

Армията на Сърбия е в пълна бойна готовност заради Косово и Метохия

Специалната полиция на Косово "нахлу" в Северно Косово, Рамуш Харадинай потвърди

"Надявам се, че днес или утре ще видим реакция от ЕС, но също така знаем какво да правим, ако няма реакция", коментира Вучич.

"Чакахме в продължение на 24 часа ЕС да реагира. Абсолютно съм шокиран, че никой не обели дума за документ, подписан в Брюксел и чието изпълнение е гарантирано от ЕС. Ако тези документи не се отнасят за косовските албанци, не знам с кого смятат, че ще разговарят в бъдеще", подчерта държавният глава на западната ни съседка.

Това казва достатъчно за сериозността на положението, в което се намираме, отбеляза още той.

По думите му албанците имат само една църква, в която се молят, и това е САЩ, като "не се интересуват изобщо за нищо, което казват или правят срещу Русия и сърбите".

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

Харадинай иска Косово да има правомощия от ЕС и Сърбия по важните си въпроси

За момента е извоювал това право

За тях е важно да похвалят американската мисия в ОССЕ за тяхната "антикорупционна дейност", добави той, като посочи, че това било "антикорупция, тъй като Харадинай и Тачи са срещу корупцията".

"За мен е много по-важно и по-показателно, че германците, англичаните и французите, и Брюксел мълчат. Този документ (Брюкселското споразумение) беше подписан в Брюксел от Дачич и Тачи, но в присъствието на Катрин Аштън, тогавашния ръководител на външната политика на ЕС", заяви Вучич.

"Ако ЕС не е в състояние да гарантира споразумение, в чието създаване е взел участие, нека това да бъде казано, така че да знаем, че тези споразумения нямат по-нататъшна правна сила", настоя сръбският държавен глава.

Сърбия провежда военен парад на фона на напрежение с Косово

Сърбия провежда военен парад на фона на напрежение с Косово

Парадът в Ниш включва 4000 войници, 300 машини и 40 въздухоплавателни средства