Изнудват Сърбия, а не мен лично. Това заяви сръбският президент Александър Вучич след вчерашното гласуване в ООН срещу Русия, съобщи "Танюг". 

Сърбия гласува "за". По думите на Вучич, първоначалното решение е било страната да се "въздържи", но тя е била поставена под огромен натиск от всички страни.

Сърбия е военно неутрална страна, но не е политически неутрална. Вучич каза в ефира на RTS, че "докато сме на пътя към  Европейския съюз (ЕС), не можем да бъдем политически неутрална страна".

Припомняме, че в четвъртък, Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия от водещия орган за правата на човека на организацията на фона на твърдения, че нейни войници са убивали цивилни, докато се оттеглят от регион около украинската столица.

Инициираната от САЩ резолюция получи 93 гласа "за" в четвъртък, докато 24 държави гласуваха "против", а 58 други се въздържаха.

В кратката резолюция се изразява "сериозна загриженост относно продължаващата криза с правата на човека и хуманитарната криза в Украйна, особено относно докладите за нарушения и злоупотреби с правата на човека и нарушения на международното хуманитарно право от Руската федерация, включително груби и систематични нарушения и злоупотреби с правата на човека".

Отстраняването на Русия от Съвета по правата на човека на ООН постигна необходимото мнозинство от две трети от членовете на Общото събрание на ООН, които гласуваха "да" или "не", като въздържалите се не се отчитат при изчислението.

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН отстрани Русия от Съвета по правата на човека

Русия става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с отнето членство в който и да е орган на ООН

С този ход Москва става първият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, чието членство някога е било отнето от който и да е орган на ООН.

Русия каза, че опитът да бъде изключена от Съвета по правата на човека е политически акт на страни, които искат да запазят своето господстващо положение и контрол над света.

Най-малко 57 държави са се подписали като съавтори на водената от САЩ резолюция.

Някои страни, включително Сенегал и Куба, в четвъртък са се обявили против резолюцията "на основание, че тя изключва Русия преди разследване" за злоупотреби с права в Украйна.

Русия е постоянен член с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, заедно с Обединеното кралство, Китай, Франция и САЩ. Всички в момента имат места в Съвета по правата на човека, към който САЩ се присъединиха отново тази година.

На нито един постоянен член на Съвета за сигурност никога не е отнемано членство от нито един орган на ООН преди гласуването в четвъртък.

Сърбия отказва да наложи санкции на Русия

Сърбия отказва да наложи санкции на Русия

Сърбия никога няма да бъде част от антируската истерия, при която се краде собствеността на руски граждани

Единствената страна, на която правата за членство са отнети в Съвета по правата на човека, бе Либия през 2011 г., когато бе свален Муамар Кадафи.