През изминалото денонощие украинските военновъздушни сили са нанесли 11 удара по вражески цели, включително два удара по позиции на руските зенитно-ракетни системи. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във "Фейсбук", цитиран от "Укринформ".

Освен това, ракетно-артилерийските части на Украйна поразиха две бойни групи на противника.

По данни на Генералния щаб, през изминалото денонощие руските войски са нанесли пет ракетни удара и 12 въздушни удара и са открили огън с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) 36 пъти. По-специално, врагът удари цивилни обекти в Хола Пристан и Херсон. Руските снаряди нанесоха щети на жилищни сгради, което доведе до жертви сред цивилни.

Заплахата от руски въздушни и ракетни удари продължава да е в сила за цяла Украйна.

ВВС на Украйна нанесе девет удара срещу руските войски

ВВС на Украйна нанесе девет удара срещу руските войски

Заплахата руските сили да нанесат нови въздушни и ракетни удари в цяла Украйна остава висока

Във волинското, полиското, сиверското и слобожанското направление обстановката остава непроменена. Според Генералния щаб настъпателни групи на противника не са открити. Руските окупатори откриха огън по Попивка и Александровка в Сумска област и Стрилеча, Глибоко, Красне, Хатище, Вовчанск и Дворична в Харковска област.

В посока Купянск руските войски са обстрелвали Ивановка, Кучеровка, Кисливка и Котляровка в Харковска област и Новоселивске и Стелмаховка в Луганска област.

В Лиманско направление руските окупатори нанесоха удари по Терни в Донецка област, Площанка, Червонопопивка, Креминна и Диброва в Луганска област.

В Бахмутско направление врагът използва танкове, минохвъргачки и артилерия за откриване на огън по Спирне, Берестово, Билохоривка, Красна гора, Бахмут, Клишчиевка, Курдиумивка и Озаряновка.

В посока Авдиевка руските войски са обстрелвали Авдиевка, Первомайске, Невелске, Красногоровка, Георгиевка, Маринка, Победа и Новомихайловка.

В новопавловското направление руските нашественици нанесоха удари по Въгледар, Пречистовка, Золота Нива и Нескучно в района на Донецк.

В запорожското направление руските окупатори с минохвъргачки, оръдия и реактивна артилерия атакуваха над 15 населени места, сред които Новопил, Олхивске, Гуляйполе, Чаривне, Мала Токмачка и Степове в Запорожка област и Великомихайловка в Днепропетровска област.

В Херсонско направление противникът нанесе минометни и артилерийски удари в близост до 12 населени места, а именно Гола Пристан, Золота балка, Качкаривка, Милове, Антоновка и град Херсон.

Според наличните данни Русия продължава усилията за насилствена паспортизация на временно окупираните територии. В Креминна в района на Луганск заплатите на тези, които работят в псевдодържавните предприятия на т. нар. "ЛНР" и не са на опашка за получаване на руски паспорт, са намалени с 30%.

Във временно окупираните райони на Херсонска област руските войски засилват филтрационните мерки. Служители на ФСБ на Русия пристигнаха в Новотроицке, за да проверят проукраински цивилни.

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

ISW: Путин се страхува от поемане на рискове в Украйна

Само поставя нереалистични цели, но други трябва да ги постигнат

За да попълнят загубите на персонал, освен мобилизация, руснаците провеждат пропагандна и агитационна кампания сред младежта. По-специално, в училищата в Скадовския район на Херсонска област са създадени кадетски класове с повишена военна подготовка. Руските окупатори обещават на завършилите да се предоставят облаги при постъпване на договорна военна служба, а именно да бъдат назначени на сержантски длъжности.