Руските войски съсредоточават усилията си в пет сектора, като нашествениците продължават да поддържат военно присъствие в районите, граничещи с Украйна. Украинските ракетно-артилерийски части нанесоха удари по два района на съсредоточаване на руски войски и склад за боеприпаси.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи това във вечерната си актуализация, публикувана във Facebook и цитирана от "Укринформ".

"Врагът продължава да се прегрупира в отделни райони. Основните усилия са насочени към водене на настъпателни действия в района на Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Новопавловка", се казва в доклада.

През денонощието авиацията на украинските сили за отбрана нанесе девет удара по райони на съсредоточаване на руски войски. От своя страна украинските ракетно-артилерийски части нанесоха удари по два района на съсредоточаване на вражески войски и склад за боеприпаси.

Две руски ракети поразиха центъра на Харков

Две руски ракети поразиха центъра на Харков

Ранени са петима души

Според Генералния щаб руските войски в неделя са нанесли четири ракетни удара. Два от тях удариха гражданска инфраструктура в Харков. Пететажна сграда на висше учебно заведение е напълно разрушена, а петима цивилни са ранени.

Другите две руски ракети паднаха в Дружковка, Донецка област, като повредиха четири жилищни блока и детска градина. При вражески обстрел бяха ранени четирима цивилни.

Освен това нашествениците са извършили повече от 40 атаки с реактивни системи за залпов изстрел, особено срещу цивилни обекти в Херсон. Вражеският обстрел повреди жилищни сгради, като има регистрирани цивилни жертви.

Генералният щаб заяви, че заплахата руските сили да нанесат нови въздушни и ракетни удари в цяла Украйна остава висока.

Според Генералния щаб, поради големите загуби в Украйна, руснаците продължават да привличат медицински персонал от Русия. В Покровске, Луганска област, към местния диспансер е разгърната полева болница с руски медицински персонал и хирурзи.

Във временно превзетия град Токмак, Запорожка област, руските военни насилствено изгонват цивилни от домовете им, за да настанят местни колаборационисти, които подкрепят нахлуващото правителство и работят като част от вражеските псевдо-правоприлагащи агенции. Разпоредено е на собствениците да напуснат домовете си и да се изнесат на улицата.

В селището Кринки, Херсонска област, руснаци извършват набези с цел кражба на лодки, водни двигатели и друго оборудване от цивилното население.

18 украински военни загинаха при руска атака в Херсонска област

18 украински военни загинаха при руска атака в Херсонска област

Въздушна тревога бе обявена сутринта в източни и централни региони на Украйна