Силите за безпилотни системи ще изпълняват важна функция във въоръжените сили на Украйна, но създаването им ще бъде полезно не само за военните. Това мнение говорителят на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от "Укринформ".

"Вероятно има някакви стратегически планове по този въпрос - не мога да кажа нищо по този въпрос сега. Но днес никой не може без безпилотни самолети", каза той.

Като пример той даде Турция, където освен чисто военни функции, дроновете помагат на полицията да разкрива престъпления, а граничарите контролират границата и се борят с контрабандата.

Украйна създава отделни военни сили за безпилотници

Украйна създава отделни военни сили за безпилотници

Зеленски оповести сам подписването на съответен указ

"Следователно дроновете определено ще бъдат полезни на всички", добави Игнат. Той подчерта и необходимостта от дронове. Никога не можете да имате твърде много дронове и всяка помощ от нашите партньори с тях би била много полезна за отбранителните сили. Както и помощ с оборудване за електронна война. Имаме нужда от възможно най-много от тях", каза Игнат .

Както беше съобщено, президентът Володимир Зеленски подписа ден по-рано указ за създаването на Силите за безпилотни системи.

Според указа резултатите от проучването ще бъдат представени на Съвета за национална сигурност и отбрана, който определя политиката.

Зеленски посочи дроновете като ключов елемент във воденето на войната срещу Русия две години след началото ѝ.

През декември президентът обеща Украйна да произведе милион дрона през 2024 г.

Правителствени служители казаха, че Украйна има за цел да произвежда десетки хиляди дронове всеки месец. Няма данни за текущото производство, но от началото на войната производството на дронове рязко се увеличи.

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Според Михайло Федоров в момента има около 200 компании в Украйна, които произвеждат дронове

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чиято позиция е под въпрос с оглед на различията с президента, коментира за CNN миналата седмица, че дроновете са критични за воденето на войната.

"От решаващо значение е, че именно тези безпилотни системи - като дронове - заедно с други видове усъвършенствани оръжия, осигуряват най-добрия начин за Украйна да избегне въвличането в позиционна война, където ние нямаме предимство", пише Залужний.