През деня ВВС на Въоръжените сили на Украйна нанесоха три удара по руските войски. Ракетно-артилерийските части поразиха девет души личен състав, също така са ударени въоръжение и и склад за боеприпаси. Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна с данни към 18:00 часа на 5 ноември, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

Украйна започва да произвежда снаряди за оръдия и минохвъргачки

Украйна започва да произвежда снаряди за оръдия и минохвъргачки

Решението е на Киев

Руските войски се опитват да задържат временно завзетите територии. Те са съсредоточили усилията си върху ограничаване действията на силите за отбрана в определени направления. Опитват се да преминат в настъпление в направленията Бахмут, Авдиевка и Новопавловка.

Противникът обстрелва подразделенията на Силите за отбрана по линията на съприкосновението, усилва граничните укрепления по отделни направления и води разузнаване от въздуха.

Освен това, врагът продължава да нанася удари по критична инфраструктура и цивилни жилища, нарушавайки нормите на международното хуманитарно право, законите и обичаите на войната, се казва в доклада.

"През денонощието врагът е нанесъл четири ракетни удара, пет въздушни удара, повече от 20 стрелби с РСЗО. Противникът е поразил районите на повече от 20 населени места в Харковска, Донецка, Запорожка, Херсонска и Николаевска области", съобщават военните.

Следват данни за хода на бойните действия в конкретни направления в страната. 

Руският посланик в САЩ: Невъзможно да се намери решение изцяло на бойното поле в Украйна

Руският посланик в САЩ: Невъзможно да се намери решение изцяло на бойното поле в Украйна

САЩ продължават погрешната политика, посочи Анатолий Антонов

Става ясно, че ситуацията във волинското и полиското направление не се е променила съществено.

В Слобожанско направление Русия е обстрелвала с минохвъргачки и тръбна артилерия районите на селищата Бударки, Глибоко, Золочев, Красне, Охирцево и Старица в Харковска област.

В Купянска и Лиманска посока с танкове, минохвъргачки, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани районите на селищата Дворична, Кисливка и Табаевка в Харковска област; Макеевка, Невске и Площанка в Луганска област; Торске и Ямполовка в Донецка област.

В посока Бахмут с танкове и артилерия са обстрелвани районите на населените места Андриевка, Бахмут, Зеленополя, Клишчиевка, Майорск, Опитне, Соледар, Спирне и Яковловка в Донецка област.

В посока Авдиевка танкове и артилерия са обстрелвани по районите на Авдиевка, Водяне, Камянка, Красногоровка, Маринка, Невелско и Первомайске в Донецка област.

В новопавловско направление с миномети, тръбна и реактивна артилерия са обстрелвани районите на населените места Бохоявленка, Велика Новосилка, Въгледар, Времивка, Павливка, Новоукраинка и Пречистивка в Донецка област.

В Запорожка посока с танкове и артилерия са обстрелвани районите на населените места Хуляйпилске, Дорожнянка, Зализнично, Малиновка, Новоданиловка, Успеновка и Щербаки в Запорожка област.

Повече от 20 населени места в близост до линията на съприкосновение попаднаха под вражески обстрел в посока Южен Бух. По-специално бяха ударени Билохирка, Давидов Брид и Правдине в Херсонска област и Зоря, Мирне и Широке в Николаевска област.

В Херсонска област украинските войски нанесоха удар в района на струпване на руски войски в село Раденск. Уточняват се загубите на противника, пишат военните.

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

САЩ ще създадат в Германия нов щаб за дългосрочна военна помощ за Украйна

Група за подпомагане на сигурността в Украйна

Украинските части за противовъздушна отбрана свалиха БЛА Мерлин. По подробна информация два вертолета Ка-52 са били унищожени през изминалия ден.