Взрив е избухнал на входа на християнски храм в иракската столица Багдад в деня на християнския празник Възкресение Христово (Пасха). Пострадали са четирима души, съобщава Агенция Ройтерс.

Според информацията взривното устройство се е задействало на входа на църквата на Пресвятото сърце на Исус в християнския квартал Каррад в центъра на града. Пострадали са двама полицаи, охраняващи църквата по време на пасхалното богослужение, а също и двама поклонници.

Взривът не е първата атака на иракски терористи срещу християнските храмове в Багдад. На 31 октомври 2010 година въоръжени лица нахлуха в католическата катедрала Дева Мария и взеха към 100 заложници, сред които жени и деца. Преди това терористите извършиха няколко взрива в Каррад, опитвайки се да обсадят сградата на търговската борса, намиращ се недалеч от храма. Иракските полицаи трябваше да щурмуват катедралата, за да освободят посетителите, на които терористите не позволяваха да излизат.

След обсаждането на храма на 31 октомври 2010 година и други терористични актове в Багдад иракските християни масово започнаха да напускат страната, а хиляди избягаха в северната част на страната - Кюрдистан, където се отнасят по-търпимо към християните.

През януари 2011 година лидерите на иракските сунити и шиити приеха обща фетва, която осъжда преследванията на християните и представителите на другите религиозни малцинства.

Договореността беше резултат на тридневна среща на християнските и мюсюлманските лидери на Ирак в Копенхаген. Те обсъждаха мерки за обезпечаването на сигурността на християните в Ирак и спиране на бягството им от страната.

Първа подобна среща имаше и през 2008 година, след която също беше приета обща фетва от сунитските и шиитските духовни лидери.