Терорист-самоубиец се взриви в обществена баня в Южен Афганистан сред тълпа от хора, които искали да се измият преди петъчната молитва, предаде АП. По данни на местните власти, 17 души са загинали в атентата. Около час по-късно беше застрелян полицейски инспектор в близкия град Кандахар, а по-рано в петък трима войници на НАТО бяха убити от крайпътни взривове.

Атентатът в обществената баня бил извършен около обед местно време в разположения близо до границата с Пакистан Спин Болдак, като сред жертвите му е и полицейски инспектор. 23 души са пострадали, като част от тях са били прехвърлени през границата в пакистански болници.

Сред пострадалите има и трима граждани на съседната държава. Според един от тях, който имал бръснарница близо до банята, взривът бил толкова силен, че първоначално той си помислил, че атентаторът е активирал взривното устройство в неговата сграда.

Талибаните поеха отговорност за взрива. Техният говорител за тази част на Афганистан Кари Юсаф Ахмади заяви, че цел на атаката е бил вторият по ранг граничен командир в региона. Според местните власти, той не е загинал при атентата.

Президентът Хамид Карзай, който едновременно се бори с талибаните и се опитва да ги привлече на масата за преговори, нарече атентата „кървав" и „неислямски". „Тези, които стоят зад атаката, трябва да знаят, че за пореден път проляха мюсюлманска кръв и няма да постигнат нищо по този начин", каза той в официално обръщение. Посолството на САЩ също осъди взрива.

АП коментира, че взривът е поредно доказателство за липсата на стабилност в Южен Афганистан - традиционен талибански бастион през близо 10-годишната война. НАТО засилва военното си присъствие в региона, но бунтовниците задържат позициите си и даже прехвърлят действията си в други по-спокойни части на страната.

В Кандахар въоръжени застреляха полицейския инспектор Фаред Хан и раниха друг човек. Нападението срещу Хан било извършено в местен магазин. Бунтовниците често организират покушения срещу полицаи и други официални лица, които работят за правителството или международните сили.

Убийствата свидетелстват за мрачен старт на 2011г., като през миналата година НАТО загуби 702 свои служители и по този начин тя стана най-смъртоносната от началото на конфликта в Афганистан.

По данни на Коалицията, талибаните в страната са 25 000 и броят им не се е променил, въпреки множеството операции срещу тях. САЩ съобщиха по-рано през тази седмица, че изпращат допълнително 1 400 морски пехотинци в Афганистан.

Повишаването на ефективността на борбата с ислямските бунтовници е ключово за НАТО, тъй като Барак Обама планира изтеглянето на американските войници да започне през юли. През 2014г. и последните сили на Алианса ще са напуснали страната и афганистанските власти ще трябва сами да поддържат мира в страната.