През тази нощ в Николаев са избухнали около 10 експлозии, съобщи кметът на града Александър Сенкевич.

"Отново масиран обстрел на Николаев. В града се чуват мощни експлозии. Въздушната атака продължава", пише в социалните мрежи кметът и призовава всички да останат в укритията. На този етап няма информация за разрушенията, както и за евентуални жертви.

Взривове през нощта в Николаев и Харков

Взривове през нощта в Николаев и Харков

Натискът на руските сили е основно към Славянск и Бахмут

От началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари руските военни са използвали над три хиляди крилати ракети срещу Украйна. Данните заяви украинският президент Володимир Зеленски, който подчерта, че не е възможно да се преброят артилерийските и други снаряди, изстреляни по Украйна.

Зеленски настоява, че е "възможно всички руски военнопрестъпници да бъдат изправени пред съда. Всеки един от сътрудниците. Всеки, който е отговорен за терора. За всичко, което се случва вече 144 дни и повече от осем години. Това ще бъде направено", казва Зеленски.

Генерален щаб на въоръжените сили на Украйна докладва, че руската армия се опитва да превземе Северск, сравнително голямо селище и железопътен възел в Донецка област, разположен в близост до Северодонецк и Лисичанск.

На атака са подложени и околностите на Славянск и Бахмут.

Украйна прогнозира нова вълна на вътрешно разселване от изток на запад

Според вицепремиера Ирина Верешчук Запорожка област, включително и окупираният град Енергодар, вече е практически отрязана от газови доставки и засега няма възможност за възстановяването им.

Според Верешчук в момента в Украйна има 7 млн. вътрешно разселени лица.

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Зеленски уволни главния прокурор и шефа на службите за сигурност

Разследват се много случаи на връзки между служители и Русия