Украйна ще навлезе в зимата с осезаем недостиг на електроенергия, дори ако времето е топло. Страната е загубила около половината от производството си на електроенергия и ще бъде невъзможно да я възстанови за няколко месеца, съобщи The Washington Post.

От март насам Украйна преживя пет вълни от масирани руски удари по енергийния си сектор. Според главния изпълнителен директор на ДТЕК Максим Тимченко последното нападение на 8 май е било особено опустошително, защото всички ракети са достигнали целите си без намесата на противовъздушната отбрана и са извадили от строя още три електроцентрали.

"Трябва да излезем от този цикъл: унищожавам, ремонтирам, унищожавам - т.е. можем да загубим всичко, ако нямаме подходящи системи за противовъздушна отбрана", каза Тимченко.

Докато миналата година украинските системи за противовъздушна отбрана успяха да прихванат повечето руски ракети и дронове, тази година, поради забавянето на американската помощ, руснаците успяха да нанесат мащабни щети на украинската енергийна система.

Според Юрий Бойко, член на надзорния съвет на Укрэнерго, зимата несъмнено ще бъде тежка, единственият въпрос е колко тежка. Според него Украйна е загубила около осем гигавата електроенергия заради руските удари, което е близо половината от това, от което страната се нуждае в периодите на пиково натоварване.

"Този [дефицит] може да бъде значително намален, но не толкова, че да бъде намален наполовина или дори изкоренен. Това означава, че в електроенергийната система ще има дефицит дори ако зимата е топла", каза Бойко.

Миналата година руснаците удариха основно електроразпределителната мрежа, затова ДТЕК похарчи около 120 млн. долара за ремонт и възстановяване на оборудването. Този път разходите ще бъдат по-големи, защото сега руснаците започнаха да разрушават самите електроцентрали.

Зеленски: Една от целите на Русия сега е газовата инфраструктура в Западна Украйна

Зеленски: Една от целите на Русия сега е газовата инфраструктура в Западна Украйна

Зеленски каза това в телефонен разговор с полския премиер Доналд Туск.

Тимченко изчислява, че ДТЕК трябва да похарчи около 350 млн. долара, за да замени унищожените турбини, генератори и контролно оборудване. При това се има предвид, че ще бъде възможно частично да се задоволи с оборудване втора употреба от европейски електроцентрали.

Тимченко се надява, че украинската енергийна система ще успее да преживее следващата зима и да избегне катастрофата, ако енергетиците изпълнят всичко, което са планирали. Но за това Украйна се нуждае от подкрепата на Запада, включително за укрепване на системите за противовъздушна отбрана.