пакистанПакистанските офицери минават обучителна програма, в която се насажда антиамериканизъм. Това сочи публикация на WikiLeaks, цитирана от "Ройтерс".

Посланикът на САЩ в Пакистан Ан Патерсън заявява, че офицерите от престижния Националния военен университет в Пакистан са „наивни и предубедени" в отношението си към САЩ.

Военният елит получава предубедено и целенасочено обучение в Националния военен университет без шанс да търсят алтернатива от САЩ", пише Ан Патерсън  в доклада си, „разсекретен" от всекидневника „Даун".

Част от пакистанските офицери смятат че ЦРУ контролира всички американските медии, коментира дипломатът.

„Като се има предвид пристрастната гледна точка, която имат обучаващите, би било добре да се организира обмен на преподаватели", допълва Ан Патерсън.

Страхът от засилване на симпатията на пакистанските военни среди към терористичните организации в Пакистан, все повече нараства след ликвидирането на Осама Бен Ладен от американски части на територията на азиатската страна.

Трябва да се вземе под внимание, че пакистанските военни държат контрола върху ядрените въоръжения, които могат да попаднат в неподходящи ръце.

Антиамериканизмът е силно разпространен сред мюсюлманското население на Пакистан, особено след като американски спец части нарушиха суверенитета на Пакистан за да „обезвредят" лидера на Ал Кайда.

САЩ трябва да се насочи към „ изгубеното поколение" от пакистански военни офицери,  които не участваха в американски тренировъчни програми за обмен, заявява Патерсън.

Пакистан беше санкциониран от Вашингтон заради ядрената си програма през 90-те години на 20 век, която охлади взаимоотношенията между двете страни.

В потвърждение на становището на Патерсън, докладът се позовава и на американския офицер Майкъл Шлейхер, който е имал възможността  да участва в обмена програма в Националния военен университет на Пакистан.

"Старшите инструктори имат погрешно схващане за американската политика и култура, и насищат своите лекции с тези идеи и виждания, възприемани от студентите предубедено. Те след това ги разпространяват в семействата си, достигат дори до американски и британски университети",  пише Шлейхер.

От друга страна Хамаюн Кан, преподавател от пакистанския военен университет, опровергава идеята, че е бил насаждан антиамериканизъм  в учебното заведение.

Не съм виждал или чувал да се споменава за такава програма в нашия университет, която да насажда такива чувства към САЩ", подчертава Кан.