Избраният президент Джо Байдън трябва да се противопостави на тайната война на Путин срещу Съединените щати - нещо, което президентът Тръмп не направи. Такава позиция се изразява в редакционна статия на в. "Washington Post".

Американски дипломати и служители на разузнаването станаха обект на тайнствени атаки в Куба и в Китай - те започваха със силен шум, след това предизвикваха болка в ушите, главоболие и световъртеж. Следваха проблеми със зрението, шум в ушите, когнитивни затруднения и продължителни здравословни проблеми. Двама служители на ЦРУ бяха засегнати от същото заболяване при пътувания до Австралия и Тайван. Звено на руското военно разузнаване тайно предлагаше награди на свързани с талибаните бойци за убийство на войници от западната коалиция в Афганистан, включително американски военни, напомня "Washington Post".

Компютрите на Демократическата партия бяха атакувани от хакери от руското военно разузнаване с цел да се повлияе на резултатите от изборите през 2016 г., продължава изданието.

Какво става? Всички описани инциденти се случиха между 2016 г. и тази година. Макар че около всеки от тях има мътни аспекти и въпроси без отговор, взети заедно те все повече приличат на координирани усилия от страна на руския президент Владимир Путин за водене на асиметрична война срещу Съединените щати. Това е война, в която се използват необичайни оръжия, включително насочено импулсно радиочестотно излъчване, както и кибератаки, които днес са по-разпространени, но все така зловредни, констатира "Washington Post".

В широк смисъл г-н Путин може би преследва политически цели, като например да принуди американците да напуснат Афганистан, да повлияе на резултата от изборите в САЩ или да осуети сближаването между САЩ и Куба.

Или атаките му може да преследват тактически цели - да подкопаят киберсигурността на САЩ или да упражнява тормоз върху американски дипломати или служители на разузнаването зад граница, се казва още в статията.

Байдън: Америка се завърна
Обновена

Байдън: Америка се завърна

САЩ са готови да препотвърдят историческата си роля на лидер...

Президентът Тръмп по мистериозни причини никога не се противопостави на мръсните трикове на г-н Путин. Сега избраният президент Джо Байдън трябва да го направи. Макар че има важни въпроси, които трябва да решим с Русия, като продължаването на действието на договора за съкращаване на настъпателните стратегически оръжия, г-н Байдън би трябвало още в началото на мандата си да покаже ясно на г-н Путин, че няма да мълчи, нито да толерира такива или други атаки срещу американци в чужбина от страна на разюзданите спецслужби на Русия, подчертава в заключение "Washington Post".

Байдън и Харис са "Личност на годината" на Time

Байдън и Харис са "Личност на годината" на Time

Д-р Антъни Фаучи е сред призьорите в категорията "Пазители на годината"

В. "Washington Post" е сред най-авторитетните медии в САЩ - с над 140-годишна история, 69 награди "Пулицър" и множество други отличия.