"Уолстрийт джърнъл" (WSJ) публикува репортаж за новата индустрия на Украйна за производство на безпилотни самолети, които се използват за удари по руска територия.

Според публикацията украинските власти не могат да използват западно оборудване за бомбардиране на руски цели, затова разчитат на продукти местно производство.

В резултат на това в Украйна са се появили много стартиращи предприятия - сравнително малки компании, които разработват и произвеждат бойни дронове за украинските военни.

Авторите пишат, че този подход помага на Украйна да се противопостави на руско нахлуване, но има своите ограничения, тъй като Русия е поставила цялата икономика на военна основа и използва стотици ирански безпилотни самолети камикадзе тип "Шахед", комбинирани с ракети.

Ето защо западните експерти, цитирани от вестника, съветват Киев да определи кои от различните модели дронове са най-перспективни и да създаде масово производство от тях.

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Русия обвини Украйна в нова атака с дрон срещу Запорожката АЕЦ

Само минути след напускането на представители на МААЕ

Един от събеседниците на вестника идентифицира 19 различни модела украински безпилотни летателни апарати, използвани за удари срещу Русия, като сред тях има и балони, които пускат гранати от голяма височина.

Неназован служител на украинското разузнаване заяви пред WSJ, че само около 20% от дроновете достигат целта си - главно заради използването на електронна война от страна на Русия.

Не е известно точно колко дрона произвежда Украйна, но една от компаниите твърди, че има за цел да увеличи производството до около 20 процента до средата на годината.

Дрон се вряза в сграда в Белгород

Дрон се вряза в сграда в Белгород

Двама души са пострадали