Участникът в руско-украинските преговори Денис Киреев, който беше убит през март от украинската служба за сигурност, е знаел за датата на руската инвазия и е предупредил украинските власти за атаката срещу Киев, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Изданието публикува голямо разследване за Киреев, който преди войната е работил в украинските подразделения на международни банки, под заглавие "Руски шпионин или украински герой?"

45-годишният банкер, който е имал широк кръг познати сред членове на руския елит, е сътрудничил на украинското разузнаване от пролетта на 2021 г., според WSJ. Именно той е дал на ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов информация от свои руски източници, която е помогнала за защитата на столицата Киев. "Ако не беше Киреев, най-вероятно Киев щеше да бъде превзет", цитира изданието думите на Буданов.

Когато плановете на Русия за бързо превземане на Киев са осуетени, Буданов моли Киреев да участва в мирните преговори. Украинското разузнаване тогава се е надявало, че връзките на Киреев (той е познавал двама членове на руската делегация) ще помогнат да се спечели време. Киреев е разбирал, че участието в преговорите би било рисковано за него, тъй като по този начин ще стане очевидна връзката му с украинските специални служби, но все пак се е съгласил.

В деня на втория кръг от преговорите Киреев, заедно с охрана и агенти на военното разузнаване, са отишли на жп гарата в Киев. Той е задържан от служители на СБУ и отведен в неизвестна посока, а час и половина по-късно Киреев беше намерен мъртъв. Трупът на 45-годишен банкер е бил оставен на тротоара в центъра на Киев с огнестрелна рана в тила.

Вестникът пише, че той е убит като предател, но е погребан като герой. СБУ не коментира случилото се, но няколко месеца след убийството на Киреев украинският президент Владимир Зеленски уволни шефа на Службата за сигурност, извърши поредица от рокади сред нейните генерали. Тогава бяха образувани и над 650 наказателни дела за държавна измяна, припомня WSJ.

Шеф от украинското разузнаване е открит мъртъв в дома си

Шеф от украинското разузнаване е открит мъртъв в дома си

По тялото му има огнестрелни рани