Западът се втурна в защита на Израел по време на иранското нападение в събота, но в същото време не желае дори да обсъжда подобна подкрепа за Украйна. Причината е само една - Украйна е нападната от ядрена държава, докато Израел е нападнат от неядрена държава. Авторитетното аналитично списание The Atlantic пише за това.

Авторът на публикацията отбелязва, че Русия не само разполага с ядрени оръжия, но и постоянно заплашва да ги използва. И именно това, според автора, възпира страните от НАТО да участват пряко в защитата на Украйна.

В случая с Израел ситуацията е не просто противоположна, а коренно различна: самият Израел разполага с ядрено оръжие (въпреки че не признава това пряко). Затова Западът се страхува, че някой може да навреди на Израел до такава степен, че да го провокира към ответен ядрен удар.

"За останалата част от света има няколко поуки (...) Ядрените оръжия дават много по-голяма сигурност. Не само че можете да възпирате атаки с ядрен щит и не само че можете да атакувате други държави относително безнаказано, но и при определени обстоятелства можете да очаквате от другите да се присъединят към вашата защита", пише The Atlantic.

"Джерусалем пост": Армията на Израел е готова да отговори на Иран. Чака се датата

"Джерусалем пост": Армията на Израел е готова да отговори на Иран. Чака се датата

Ново напрежение

В неделя вечерта Иран предприе масирана ракетна атака и атака с дрон срещу Израел. Въпреки големия брой въздушни атакуващи машини, повечето от тях бяха прихванати още на подхода към Израел. Важна роля за това изигра изтребителната авиация не само на самия Израел, но и на САЩ, Франция, Великобритания и Йордания.

Тази решителност на Запада на фона на неуспеха му да подкрепи Украйна разгневи украинците. Дори президентът Зеленски открито упрекна западните партньори за двойните им стандарти.