Световните ядрени сили едновременно намаляват и модернизират своите арсенали, докато инвестициите в ядрено оръжие се увеличават. Това показва доклад на шведски изследователски институт, публикуван днес, съобщава ДПА.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ) обяви, че "въпреки че общият брой на ядрените оръжия в света продължава да намалява, всички държави, притежаващи ядрено оръжие... модернизират своите ядрени арсенали".

Тези страни "няма да бъдат подготвени" да се откажат от арсеналите си "в обозримо бъдеще", допълва докладът.

Намаляването на общия брой на ядрените оръжия до голяма степен се дължи на намаленията, направени от САЩ и Русия. Двете притежават 13 800 ядрени оръжия - почти 93 процента от общото количество по света.

И двете страни представиха мащабни програми за модернизация, като САЩ планират да похарчат 400 млрд. долара до 2026 г. за поддържането и модернизирането на ядрения си арсенал.

"Прогнозираното увеличение на американските разходи не е неочаквано", изтъква старши изследователят от СИПРИ Ханс Кристенсен, допълвайки: "Настоящата американска администрация продължава амбициозните планове за ядрена модернизация, заложени от бившия президент Барак Обама."

Държави с по-малко ядрени оръжия също инвестират в модернизацията, се допълва в доклада.

Северна Корея разполага с достатъчно материал за между 10 и 20 ядрени бойни глави, което е "увеличение на оценките от предходни години".