Ямбол отбелязва 142 години от освобождението си. По традиция официалната церемония ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк.

Церемонията ще бъде предшествана от изпълнения на ямболския духов оркестър и Вокална група "Пятница 13".

След словото на кмета Валентин Ревански и заупокойната молитва ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. Честването ще продължи с шествие по централните улици до Паметника на героите, загинали за Освобождението.

В церемонията ще участват представителна военна част от Гарнизон Ямбол и клубовете за възстановки "Традиция" от Ямбол и Нова Загора.

Ямбол е освободен на 17 януари 1878 г., като дните преди тази дата остават в историята на града като "Петте дни на ужаса", припомня директорът на музея Стефан Бакърджиев.

"През града преминава една 10-хилядна турска армия, която се оттегля, опитват се да опожарят една част от града, разграбват голяма част от домовете на хората. Хората бягат. Гражданството на Ямбол успява да се укрие една част на Ормана, друга на Зайчи връх. Любопитен факт е, че руските казаци почти успяват да преминат през целия град и чак тогава се появяват българит", припомня Бакърджиев пред БНР.