Японските военни възнамеряват да модифицират намиращите се на въоръжение противовъздушни ракети, за да могат да прихващат хиперзвукови оръжия, съобщи Kyodo в понеделник, позовавайки се на свой източник.

Според плановете Япония ще започне масово производство на преоборудвани ракети със среден обсег за зенитно-ракетните комплекси (ПВО) Type-03 до фискалната 2029 г.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Япония планира разполагане на хиперзвукови ракети до 2030 г.

Страната е нащрек заради действията на КНДР и Китай

Понастоящем японското командване възлага задачата за прехващане на вражески ракети на екипажите на разрушителите, оборудвани със системата за противоракетна отбрана Aegis ("Иджис"). Ако вражеските ракети не могат да бъдат свалени, те трябва да бъдат унищожени от ПВО "Пейтриът".

Но неназован високопоставен служител на Aegis заяви пред Kyodo, че прихващането на хиперзвукови оръжия е предизвикателство за сегашната противоракетна отбрана на Япония. Той уточни, че не е сигурно дали модифицираните ракети Type-03 ще могат да поразяват хиперзвукови оръжия, тъй като водещите световни сили продължават да разработват такива оръжия.

Премиерът на Япония отправи предупреждение към Русия

Премиерът на Япония отправи предупреждение към Русия

Кремъл да не посяга към ядреното копче

В началото на ноември вестник Nikkei научи, че японското министерство на отбраната обмисля възможността до 2030 г. японската армия да бъде оборудвана с хиперзвукови ракети.