Япония обмисля разполагането на хиперзвукови ракети до 2030 г., за да засили възпирането чрез засилване на способностите си за контраатака. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на бизнес ежедневника "Никей".

Според информацията Министерството на отбраната на страната търси възможности за противодействие, тъй като руската инвазия в Украйна е променила глобалната ситуация за сигурността, а поредицата ракетни тестове на Северна Корея и движенията на китайската армия застрашават Япония

Хиперзвуковите ракети могат да летят поне пет пъти по-бързо от скоростта на звука, движат се по сложна траектория и са трудни за прехващане.

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Напрежението в региона расте

Япония планира да преразгледа стратегията си за национална сигурност, както и други ключови отбранителни документи до края на годината.

Страната може да придобие американски ракети с голям обсег "Томахоук" като първа стъпка към увеличаване на способностите ѝ за контраатака.

Възможно е да бъде извършена и модернизация на противокорабни ракети тип 12, като техният обсег бъде увеличен до над 1000 км спрямо сегашните по-малко от 200 км.

Сдобиването с хиперзвукови ракети вероятно ще бъде трети етап.