Япония и Китай за първи път използваха нова военна гореща линия, съобщава "Франс прес".

Това се случва след години на преговори за създаване на подобен канал за комуникация.

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада проведе 20-минутен разговор с китайския си колега Ли Шанфу, посочват от японското военно ведомство.

"Хамада спомена съществуването на опасения за сигурността между Япония и Китай, като ситуацията в Източнокитайско море". Той "заяви, че е необходимо да има откровена комуникация, особено когато има опасения относно отношенията между Япония и Китай".

Пекин потвърди обаждането и отбеляза, че горещата линия ще "допринесе за по-нататъшното поддържане на регионалния мир и стабилност".

Горещата линия, стартирана на 31 март, беше обсъждана от двете страни повече от десетилетие като начин за предотвратяване на неочаквани сблъсъци в Източнокитайско море.

Китай и Япония водят консултации по сигурността за първи път от 4 години

Китай и Япония водят консултации по сигурността за първи път от 4 години

Двете страни целят да понижат напрежението

Териториален спор за островите, известни като Сенкаку в Япония и Дяоюйдао в Китай, отдавна подхранва напрежението между двете страни.

Япония, която е нащрек заради нарастващата военна мощ на своя съсед, разкритикува присъствието на китайски кораби около спорните острови и в други региони, включително близо до Окинава.

Китай и Япония - втора и трета по големина икономики в света, са ключови търговски партньори и миналата година отбелязаха 50 години от установяването на дипломатически отношения.

Двустранните им връзки обаче често са обтегнати и се влошиха още повече през декември, когато Япония обяви реформи в областта на сигурността, включително повече разходи за отбрана, като определи Китай за своето "най-голямо стратегическо предизвикателство досега".

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

Според Пекин е под въпрос ангажиментът на Токио към отбранителна стратегия и мирно развитие

Въпреки това премиерът Фумио Кишида наскоро заяви, че иска "конструктивни и стабилни" връзки с Китай.

Миналата година Кишида се срещна с президента Си Дзинпин в кулоарите на среща на върха, а през април външният министър на Япония посети Пекин - първата подобна визита от декември 2019 г. насам.

Тази седмица Кишида е домакин на лидерите от страните от Г-7 в Хирошима, където водеща тема в дневния ред ще бъдат именно отношенията на групата с Китай.

На срещата на външните министри на Г-7 през април, смятана за подготовка на срещата на върха, групата предупреди Пекин срещу "милитаризационни дейности" в Южнокитайско море.