Япония неочаквано изпадна в рецесия в края на миналата година, губейки титлата си на трета по големина икономика в света в полза на Германия и повдигайки съмнения кога централната банка ще започне да излиза от своята десетилетна ултра-разхлабена парична политика, предава "Ройтерс".

Някои анализатори предупреждават за ново свиване през текущото тримесечие поради слабо търсене в Китай, слабо потребление и спиране на производството в подразделение на Toyota Motor Corp.

"Това, което е особено поразително, е мудността в потреблението и капиталовите разходи, които са ключови стълбове на вътрешното търсене", каза Йошики Шинке, старши изпълнителен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

"Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без ключови двигатели за растеж."

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония падна с 0,4% на годишна база в периода октомври-декември след спад от 3,3% през предходното тримесечие, показват правителствени данни в четвъртък, обърквайки пазарните прогнози за увеличение от 1,4%.

Две последователни тримесечия на свиване обикновено се считат за техническото определение на рецесия.

Въпреки че много анализатори все още очакват Централната банка на Япония да прекрати мащабните си парични стимули тази година, слабите данни може да хвърлят съмнение върху прогнозата й, че нарастващите заплати ще подкрепят потреблението и ще поддържат инфлацията трайно около целта от 2%.

"Два последователни спада на БВП и три последователни спада на вътрешното търсене са лоши новини, дори ако ревизиите могат да променят окончателните числа на границата", каза Стефан Ангрик, старши икономист в Moody's Analytics.

"Това прави по-трудно за централната банка да оправдае повишаване на лихвените проценти, да не говорим за поредица от повишения."

Министърът на икономиката Йошитака Шиндо подчерта необходимостта от постигане на солиден ръст на заплатите, за да се подкрепи потреблението, което той описа като "липса на импулс" поради нарастващите цени.

Йената беше стабилна след данните и за последно беше 150,22 за долар, близо до тримесечно дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Доходността на японските държавни облигации падна след данните, тъй като някои търговци оттеглиха залозите за ранна промяна на политиката на Банката на Япония (BOJ). Референтната 10-годишна доходност се понижи с 4 базисни пункта до 0,715%. Nikkei отваря нов раздел, средната стойност на акциите се повиши до 34-годишни върхове, като данните допълнително подкрепят неотдавнашните уверения от BOJ, че разходите по заеми ще останат ниски дори след края на отрицателните лихви.

"Слабото вътрешно търсене затруднява BOJ да се насочи към затягане на паричната политика", каза Наоми Мугурума, главен стратег по облигации в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Препятствието за прекратяване на отрицателните лихви през март се повиши."

Частното потребление, което представлява повече от половината от икономическата активност, спадна с 0,2% спрямо пазарните прогнози за ръст от 0,1%, тъй като нарастващите разходи за живот и топлото време обезсърчиха домакинствата да се хранят навън и да купуват зимни дрехи.

Капиталовите разходи, друг ключов двигател на растежа на частния сектор, паднаха с 0,1% в сравнение с прогнозите за ръст от 0,3%.

И потреблението, и капиталовите разходи се свиват за трето поредно тримесечие.

Големите компании очакват да увеличат капиталовите разходи със 13,5% през годината, приключваща през март, показа тримесечно проучване. Но анализаторите посочват забавяне на реалните инвестиции поради нарастващите разходи за суровини и недостига на работна ръка.

Последните данни за поръчките на машини, считани за водещ индикатор за капиталовите разходи, показаха свиване през ноември и поставиха под съмнение мнението на BOJ, че стабилните инвестиции ще подкрепят икономиката.

Външното търсене, или износът минус вносът, допринесе с 0,2 процентни пункта за БВП, тъй като износът нарасна с 2,6% спрямо предходното тримесечие.

Банката на Япония полага основите за прекратяване на отрицателните лихвени проценти до април и за преразглеждане на други части от своята изключително разхлабена парична рамка, но е вероятно да се забави с всяко следващо затягане на политиката на фона на продължаващи рискове, казаха източници на "Ройтерс".

Излизането от политиката на приспособяване ще дойде в момент, когато Федералният резерв на САЩ е на пауза след агресивните повишения на лихвените проценти и се очаква да намали разходите по заемите тази година.

Международният валутен фонд преразгледа прогнозата си за глобален растеж през януари, тъй като перспективите за Съединените щати и Китай се подобриха, но предупреди за рискове, включително геополитическо напрежение в Близкия изток.

Докато служителите на BOJ не са предложили кога могат да сложат край на отрицателните лихвени проценти, много играчи на пазара очакват това да се случи през март или април. Проучване на "Ройтерс", проведено през януари, показа, че април е най-добрият избор сред икономистите за изоставяне на политиката на отрицателни лихви.

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Китай остава най-важният търговски партньор на Германия за осма поредна година