Японското правителство ще изтегли разрушителя, който патрулира в Оманския залив от началото на миналата 2020 година. Това съобщи агенция "Киодо".

Бойният кораб ще бъде използван във водите около Япония във връзка с повишената активност на Китай, главно в района на островите Сенкаку (Дяою) в Източнокитайско море, които са обект на за териториален спор между Токио и Пекин.

Що се отнася до патрулната мисия в самия Омански залив, тя ще бъде възложена на друг японски разрушител, който участва в осигуряването на безопасността на превозните средства във водите на Аденския залив край бреговете на Сомалия.

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Включително за ракети и патрулни самолети

Корабът на японските сили за самоотбрана беше изпратен в Оманския залив през януари 2020 г. с цел "събиране на информация и изследвания". Въпреки това, той е бил използван, наред с други неща, за охрана на японски кораби и товари.

Техеран уведоми Токио, че разполагането на чужди войски не е благоприятно за мира и сигурността в Персийския залив. Япония, от своя страна, заяви, че нейният кораб работи независимо и не е свързан с международна коалиция, предназначена да контролира корабоплаването в региона.