Япония наложи дисциплинарни наказания на над 200 служители на отбраната, включително висшето ръководство на армията и висши чиновници, за неправилно боравене със секретни материали, предаде "Ройтерс".

Проблемите с информационната сигурност възникват, когато Япония търси по-тясно сътрудничество със САЩ и други западни страни, включително в споделянето на разузнавателни данни, за координиране на отговорите на руската инвазия в Украйна и нарастващото напрежение с Китай. Съмненията относно способността на Япония да борави с класифицирана информация могат да попречат на това сътрудничество.

Ръководителят на морските сили за самоотбрана на Япония Рио Сакаи подаде оставка, която ще влезе в сила на 19 юли, след информация, че на моряци без правомощия е разрешен достъп до чувствителни данни за проследяване на чужди военни кораби.

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Япония се сближава с НАТО в името на световния мир

Страната е обезпокоена от задълбочаването на сътрудничеството на Русия с КНДР и Китай

На конференция министърът на отбраната Минору Кихара каза, че командирът на "Сакай" генерал Йошихиде Йошида, началник-щабът на Обединения щаб на Япония, заедно с командирите на другите военни клонове също са порицани, но ще останат на постовете си.

Кихара се извини за пропуските в сигурността и други нарушения, включително измамни искове за обезщетение за гмуркане от персонала на Морските сили за самоотбрана.

Очаква се Кихара и министърът на външните работи Йоко Камикава да преговарят за по-тясно сътрудничество с Вашингтон по-късно този месец, когато се срещнат с колегите си от САЩ за разговори по сигурността. Министърът на отбраната е категоричен, че ще се предприемат "радикални действия за укрепване на информационната сигурност".

През май Япония прие нов закон за сигурност, за да се приведе в съответствие с други западни страни, с който са се затегнат правилата за работа с класифицирана информация и проверка за сигурност. Също така страната планира и законодателство, което да позволи на Морските сили за самоотбрана активно да преследва заплахи за киберсигурността, които биха могли да навредят на критична инфраструктура или чувствителни данни.

"Признавам, че ситуацията е изключително тежка и в този контекст разбирам, че няма място за грешки". Това каза премиерът Фумио Кишида, адресирайки инцидентите, във Вашингтон по-рано в четвъртък, където той се присъедини към срещата на върха на НАТО.

Измамните искове за обезщетение и други предполагаеми инциденти, включително обвинения, че служителите на Морските сили за самоотбрана не са платили за храна, също поставят Кишида в неудобно положение, тъй като той иска да укрепи армията.

През 2022 година японският премиер представи план за удвояване на разходите за отбрана до 2% от БВП, като целта е да се възпре Китай от прибягване до военни действия в Източна Азия.

КНДР видя зад военни учения "азиатско НАТО"

КНДР видя зад военни учения "азиатско НАТО"

Южна Корея, Япония и Съединените щати приключиха "Freedom Edge"