Корабите на китайската и японската брегова охрана са се сблъскали в понеделник около група спорни острови в Източнокитайско море, според изявления от двете страни, цитирани от "Ройтерс".

За островите, наричани Сенкаку в Япония и Диаоюй в Китай, претендират и двете страни. Корабите на бреговата охрана и от двете нации често патрулират в спорните води.

В понеделник Пекин заяви, че е предприел "необходимите мерки за контрол" и е "прогонил" четири японски риболовни кораба и няколко патрулни лодки между 20 и 24 юни.

"Призоваваме Япония незабавно да прекрати всички незаконни дейности в района и да гарантира, че подобни инциденти няма да се повторят", се казва в изявление на говорител на бреговата охрана на Китай.

В отделно съобщение за новините късно в понеделник японската брегова охрана каза, че два от четирите кораба на китайската брегова охрана в района в понеделник са се насочили към японски риболовни кораби, опериращи в териториалните води около островите, но са били "предупредени да не се приближават".

Китайски кораби около спорни острови раздразниха Япония

Китайски кораби около спорни острови раздразниха Япония

Японската брегова охрана ги е предупредила да напуснат нейните териториални води