Японските военновъздушни сили за самоотбрана изпратиха свои изтребители във връзка с инцидента между руски и южнокорейски военни самолети в района на оспорваните острови Такешима (Докдо) в Японско море, съобщава на пресконференция в Токио генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, съобщава ТАСС.

"Ние отговорихме на тези действия, като вдигнахме изтребители за самозащита във въздуха".

Токио е подал жалба по дипломатически път до Южна Корея и Русия, "Ние не можем да приемем такива действия на нашата територия", съобщава "Ройтерс".

Островите Такешима са предмет на спор между Токио и Сеул. Япония твърди, че Южна Корея незаконно окупира тези територии, включени в Японската империя през 1905 година. Южнокорейските власти, както и ръководството на КНДР, твърдят, че този малък архипелаг винаги е бил част от корейската държава.

Стана ясно, че южнокорейските изтребители са произвели на 2 пъти общо над 360 предупредителни изстрела срещу руски военни самолети, за които твърдят, че са нахлули във въздушното пространство на Република Корея.

Общо южнокорейските ВВС са изстреляли и 20 сигнални ракети по посока на руските военни самолети. Разстоянието е било около 1 км.

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство
Обновена

Южна Корея стреля 2 пъти по руски самолети, нарушили въздушното й пространство

Руските самолети са придружавани от китайски