Японският премиер Фумио Кишида заяви, че страната му ще облекчи изискванията за граничен контрол на COVID-19 през следващия месец, информира Ройтерс. Това е ключова стъпка за насърчаване на възстановяването на японския туристически сектор, който има желание да се възползва от падането на йената до 24-годишно дъно.

Япония поддържа едни от най-строгите гранични мерки сред големите икономики от началото на пандемията, като ефективно блокира влизането на посетители в продължение на две години, докато започна постепенното повторно отваряне през юни.

Съобщението на Кишида, направено по време на реч на Нюйоркската фондова борса, следва обещанието, което той направи през май, че Япония ще приведе граничния си контрол в по-голямо съответствие с други държави от Г-7.

"Ние сме нация, която процъфтява чрез свободното движение на хора, стоки и капитали", каза Кишида. COVID-19, разбира се, прекъсна всички тези предимства, но от 11 октомври Япония ще облекчи мерките за граничен контрол, за да бъде наравно със САЩ, както и ще възобнови безвизовото пътуване и индивидуалното пътуване, добави той.

Настояването на Япония посетителите да получат визи за влизане в страната и след това да се придържат към планираните пакетни обиколки е основна пречка. Преди пандемията Япония имаше споразумения за премахване на визите с близо 70 държави и региони, включително Съединените щати, Европейския съюз и много азиатски съседи.

Бизнес лобита и туристически компании призоваха Япония да облекчи по-бързо граничния си контрол, заявявайки, че не са в крак с основните търговски партньори и биха могли да накарат нацията да изостане икономически.

От 11 октомври Япония ще възстанови индивидуалния туризъм и пътуванията без визи за хора от определени страни, стига да са ваксинирани. В същото време ще премахне и дневния таван за пристигащите, който в момента е определен на 50 000, и може да преразгледа разпоредбите за хотелите, позволявайки им да отказват гости, които не спазват мерките за контрол на инфекциите, като например носене на маска, по време на епидемия, съобщават местните медии.

Япония официално пусна туристи през юни за първи път от две години, но само около 8000 пристигнаха до юли, в сравнение с повече от 80 000 посетители на ден преди пандемията.

Япония няма да иска COVID-тестове от ваксинираните пътници

Япония няма да иска COVID-тестове от ваксинираните пътници

Засега остават ограниченията за броя на влизащите в страната