Японският премиер Фумио Кишида обеща в понеделник дългосрочен ангажимент на страната си във възстановяването на Украйна, наричайки го бъдеща инвестиция, докато Япония подчерта ангажимента си да подкрепя разкъсаната от война страна преди двегодишнината от руската инвазия, предава Асошиейтед прес.

В основната си реч на конференция, организирана от Япония съвместно с украинското правителство и бизнес организации, Кишида каза, че японското публично и частно сътрудничество ще бъде дългосрочно партньорство, основано на приобщаване, хуманитаризъм, както и технологии и знания.

Кишида подчерта значението на инвестициите в различни индустрии за бъдещото развитие на страната и гарантирането, че подкрепата отговаря на нуждите на Украйна. Повече от 50 споразумения за сътрудничество бяха подписани от японски и украински правителствени агенции и компании, а Кишида обяви откриването на нов държавен търговски офис в Киев.

Подкрепата за възстановяването на Украйна е "инвестиция в бъдещето", каза Кишида. "Войната в Украйна продължава и в този момент и ситуацията не е лесна. Насърчаването на икономическото възстановяване обаче е не само инвестиция за бъдещето на Украйна, но и инвестиция в Япония и целия свят.

Япония се надява да натрупа инерция за глобална подкрепа за Украйна, тъй като войната се проточи и вниманието се отклони към конфликта в Газа. Фокусът на Япония върху реконструкцията - отчасти поради законовите ограничения за предоставяне на смъртоносни оръжия - контрастира с много западни страни, чиято до голяма степен военна подкрепа е изправена пред все по-внимателен контрол по отношение на разходите. Нов пакет от помощ на САЩ за Украйна е спрян в Конгреса.

Япония изпада в рецесия, Германия сега е третата по големина икономика в света

Япония изпада в рецесия, Германия сега е третата по големина икономика в света

Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без ключови двигатели за растеж

Премиерът на Украйна Денис Шмигал, който ръководи делегацията на своята страна от повече от 100 души, изрази благодарност за инициативата и каза, че "днес е новото начало на сътрудничеството между двете страни".

"Като комбинираме силите си... можем да променим това предизвикателство във възможност за бъдещ растеж и просперитет", каза той. "Опитът на Япония във възстановяването (от Втората световна война) и нейното икономическо чудо ни дават вдъхновение."

Шмигал каза, че реконструкцията на Украйна далеч надхвърля премахването на противопехотни мини и разчистване на разрушенията. Той подчерта силата на страната си в земеделието, богатите природни ресурси и амбицията да бъде дигитален център на Европа със своя опит в областта на информацията и киберсигурността. Той също така призова японските производители на автомобили да отворят заводи в Украйна.

В съвместно комюнике двете страни заявиха дългосрочната подкрепа на Япония за постигне икономическа стабилност в Украйна. Двете страни също отбелязаха важността на запазването на строгите санкции срещу Русия. Япония обяви началото на преговори за преразглеждане на двустранен инвестиционен пакт и облекчаване на ограниченията за пътуване за японски бизнес посетители в Украйна.

Кишида многократно е казвал, че "Украйна днес може да бъде Източна Азия утре" и е изключително важно Япония да защити позицията си срещу нахлуването на Русия и срещу едностранната промяна на статуквото със сила. Нейната подкрепа за Украйна идва на фона на страх от все по-агресивните действия на Китай в региона.

Приносът на Япония от 12,1 милиарда долара за Украйна през последните две години е предимно финансов и хуманитарен, тъй като доставките на военно оборудване са ограничени до несмъртоносни оръжия и са много по-малки в сравнение със 111 милиарда долара, предоставени от Съединените щати под формата на оръжия, оборудване и хуманитарна помощ.

Правителството на Япония е избрало седем целеви области - включително разминиране и премахване на разрушенията; подобряване на хуманитарните и битови условия; земеделие; биохимично производство; дигитална и информационна индустрия; инфраструктура в енергийния и транспортния сектори; и антикорупционни мерки.

Япония, в сътрудничество с други членове на Г-7, се надява да свърже конференцията в Токио с отделна конференция за възстановяването на Украйна, която ще се проведе в Германия през юни.

Русия изключва подновяване на преговорите за мирен договор с Япония

Русия изключва подновяване на преговорите за мирен договор с Япония

Москва отчита отношения на безпрецедентно ниско ниво с Токио