Възобновяването на преговорите по мирния договор с Япония е невъзможно при сегашните условия. Това заяви руският заместник външен министър Андрей Руденко пред ТАСС.

"В настоящата ситуация възобновяването на диалога по гореспоменатия договор е категорично невъзможно", подчерта той в отговор на въпрос относно перспективите за подновяване на преговорите по мирния договор в обозримо бъдеще.

По негови думи отношенията с Япония в момента са на безпрецедентно ниско ниво "заради недалновидната политика на японското правителство". "Ключовото условие за началото на тяхната нормализация е отказът на Токио от враждебната политика по отношение на Русия, а не някакви ефимерни "сигнали". Засега няма теми за сериозна политическа дискусия с Япония", отбеляза Руденко.

Той посочи, че Русия и Япония не са преговаряли за мирен договор като споразумение, което се подписва след края на военните действия. "Те водеха преговори за модерен основополагащ и всеобхватен документ за мир, приятелство и добросъседски отношения, който да постави основата за дългосрочно развитие на целия спектър от руско-японски връзки, ангажирайки на хартия намерението на страните да сближат своите подходи към ключовите международни и регионални проблеми, да уточнят взаимни гаранции за неучастие във враждебни инициативи на трети страни", поясни дипломатът.

Япония иска мирен договор с Русия, но без да отменя санкциите
Обновена

Япония иска мирен договор с Русия, но без да отменя санкциите

Токио запазва ангажимента за разрешаване на териториалния спор относно Курилските острови

"Но след началото на специалната военна операция през февруари 2022 г. японското правителство грубо наруши нормите на дипломатическата етика и принципите на междудържавните отношения и предприе откровено неприятелски курс спрямо Русия. Вече са приети над 20 пакета от нелегитимни санкции. Умишлено се подхранват русофобски настроения в страната, води се антируска пропаганда в международен и регионален формат, засилва се военната активност съвместно със САЩ и други страни членки на НАТО в близост до далекоизточните ни граници. На режима в Киев се предоставя политическа, икономическа и логистична помощ в нарушение на конституционните и законодателни ограничения на Япония", добави Руденко.

Русия и Япония водят преговори за мирен договор след Втората световна война от средата на XX век. Основният препъникамък за това е въпросът за собствеността върху южните Курилски острови. След края на Втората световна война всички Курилски острови бяха включени в Съветския съюз. Япония обаче оспори собствеността върху островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и редица острови от Малкия курилски хребет, наречени острови Хабомай в Япония.

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

Под сериозен въпрос остава и началото на сезона за улов на октоподи

През 1956 г. Съветският съюз и Япония подписват съвместна декларация за прекратяване на военното положение. Двете страни възобновиха дипломатическите и други отношения, но и досега не е подписан мирен договор.

Руското външно министерство многократно е заявявало, че суверенитетът на Русия над тези острови не може да бъде поставян под въпрос.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирен договор заради едностранните ограничения на Япония спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Напрежение между Токио и Москва