Япония няма да може да преоборудва 20 от своите изтребители F-15 с новите ракети JASSM и LRASM до 2027 година. Това съобщи агенция "Киодо".

Японското правителство вероятно ще откаже да включи в бюджета за 2021 г. разходи, свързани с преоборудването на изтребители F-15 с нови ракети JASSM и LRASM, поради факта, че разходите могат да бъдат пет пъти по-високи от планираните.

"По този начин може да се счита за решено, че ще има забавяне в плановете за завършване на модификацията на 20 самолета до 2027 г. Ще бъде нанесен удар по процеса на модификация, който беше позициониран като ядрото на отбраната на югозападните острови ", коментира "Киодо".

Обикновено под формулировката "отдалечени острови" или "югозападни острови" в Япония имат предвид островите Сенкаку, за които Китай също претендира. Всяка година китайските кораби увеличават своята активност в района на островите, а Япония, поради отдалечеността на основния си контингент, няма достатъчно възпиращи способности. Ракетите JASSM и LRASM имат обсег от 900 километра и могат да се превърнат в един от факторите на така наречената програмата, залагаща на поражение на противника извън зоната на обсег.

Според агенцията проблемът е, че поради липсата на електронни части е станало необходимо да се създаде нова линия за тяхното производство и това ще струва не 21,3 милиарда йени (204 милиона долара), както е планирано, а 100 милиарда йени. (962 милиона долара).