Японското правителство начело с премиера Йошихиде Суга във вторник утвърди двугодишно продължение на едностранните санкции за КНДР заради отсъствие на прогрес по редица въпроси, които засягат ракетно-ядрената програма на Пхенян, съобщи ТАСС. Друата основна причина е и отвличане на японски граждани. Съответстващото решение бе прието на поредно заседание на японското правителство.

"Ние продължаваме тясното сътрудничество с международната общност, специализирана за решаване на ракетно-ядрените въпроси, а също и основното - проблемите с отвличания на граждани", заяви на пресконференция генералният секретар на кабинета на министрите Кацунобу Като.

Той подчерта, че решението за едностранно продължаване на санкциите срещу КНДР още две години е прието, произтичайки от необходимостта за пълноценно и многосртранно наблюдение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно Пхенян.

Япония първоначално въведе едностранни санкции по отношение на КНДР през 2006 г. след проведените от Пхенян ядрени изпитания. Основно те засягат ограничаване на износа и вноса на товари и забрана за влизане в японските пристанища на северокорейски кораби. В момента първоначално в сила влизат санкции, които бяха нееднократно продължавани, а списъкът на попадналите в тях компании, кораби и личности постоянно се разширява.

Япония потвърди, че Северна Корея е изстреляла две ракети

Япония потвърди, че Северна Корея е изстреляла две ракети

В посока Япония, но са паднали в неутрални води…

Токио продължава да настоява от Пхенян да реши въпроса с отвличане на японски граждани от северокорейските служби. Този проблем е основният камък на противоречията по отношение на двете страни, които не поддържат дипломатически връзки. През 2002 г. Пхенян първоначално призна факта на отвличане на 13 граждани на Япония и позволи на петима от тях да се върнат в родината си. Останалите бяха обявени за мъртви, а на роднините им бяха изпратени тленни останки, чиято автентичност не успяха да докажат.

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Байдън обяви за жизненоважна свободата на индо-тихоокеанския регион пред лидерите на Индия, Япония и Австралия

Трябва да противодействат на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай