Япония ратифицира споразумението от Париж за климатичните промени, сключено през 2015 г. Със споразумението страните се ангажират на ограничат емисиите на парникови газове в атмосферата и да предотвратят задълбочаване на климатичните промени. Ратификацията на Япония дойде 4 дни след като споразумението официално влезе в сила, отбелязва "Ройтерс".

Споразумението има за цел да ограничи зависимостта на световната икономика от изкопаемите горива във втората половина от настоящото столетие, ограничавайки нарастването на средните световни температури до "доста под" 2 градуса по Целзий над нивата от прединдустриалните времена.

Забавянето на ратификацията би могло да ограничи способността на Япония да повлияе на преговорите върху тънкостите на споразумението. Началото на тези преговори беше насрочено за срещата в мароканския град Маракеш, която започна в понеделник.

Представители от близо 200 страни се събраха в Маракеш, като в продължение на 2 седмици ще обсъждат в детайли споразумението от Париж и политиките, технологиите и финансирането, необходими, за да се гарантира, че целите от Париж ще бъдат постигнати.

"Япония се стреми да играе водеща роля в създаването на условия, които увеличават прозрачността в намаляването на емисиите във всяка страна, за да помогне за изпълнение на духа на споразумението от Париж", изтъкна японският премиер Шиндзо Абе в специално изявление по случая.

Подкрепата за споразумението от няколко европейски страни, Канада, Боливия и Непал през миналия месец доведе до това споразумението да бъде ратифицирано от 55% от страните, отговорни за парниковите газове, като това беше необходимото равнище за влизането в сила на споразумението. Американският президент Барак Обама призова другите страни да го подпишат "възможно най-скоро".

Споразумението има за цел да намали емисиите на парникови газове, основно от изгарянето на изкопаеми горива, да ограничи наводненията, засушаванията, по-мощните бури и покачващото се ниво на океана.

Япония също така е критикувана, че тласка напред плановете си за отварянето на десетки нови въглищни централи в страната и след като правителството на Шиндзо Абе насърчава изнасянето в чужбина на технологии за горене на въглища