Япония разкритикува американските военни за нарушаване на обещанието да избягват полети с хеликоптери над училище, намиращо се до базата им в Окинава, което е рядко припламване на раздор с най-близкия съюзник на Токио, отбелязва "Ройтерс".

Училището до базата "Футенма" на южния остров Окинава се превърна в точка на средоточие на недоволството от американското присъствие на острова, след като прозорец падна от американски военен хеликоптер на спортното игрище на училището през миналия месец.

Американски боен хеликоптер кацна аварийно в японски хотел

Американски боен хеликоптер кацна аварийно в японски хотел

Екипажът видял предупредителни светлини от таблото на машината

Американските военни хвърлиха вината за инцидента върху извършителите ремонта, които не са успели да захванат прозореца както трябва, като обещаха да се опитват да летят около училището в бъдеще.

Поредица от скорошни инциденти с въздухоплавателни средства, включително падналия прозорец и извънредни кацания на два хеликоптера по-рано този месец, подтикнаха възобновените призиви в Окинава американците да закрият някои или всичките си военни бази.

"Това е неприемливо. Бихме искали САЩ да се справят с това", настоя министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера.

Неговото министерство разполага с безспорни доказателства за прелитането в четвъртък, включително данни от радар и видео, които то е предоставило на американските военни, а също така са били разпратени на медиите, посочи Онодера.

Американските военни обаче настояха, че хеликоптерите им избягват училището.

"Пилотите от вчерашните полети бяха наясно с местоположението на училището и го избягваха, а данните от радара и интервюта с пилоти потвърдиха, че летателни машини на американските военни не са прелитали над училището вчера", изтъкнаха американските военни.

Учителите и учениците в началното училище са провели учения вчера за евакуация от игрището в случай на падащи части от летателни машини.

Разположен стратегически в края на Източнокитайско море, Окинава е домакин на около 30 хил. военнослужещи, които живеят и работят на бази, които заемат около една пета от площта на острова. Окинава е под американско владение от 1972 г.